Τα πασχαλιάτικα κοτοπουλάκια μπορεί να μεταφέρουν σαλμονέλα

Τα χαριτωμένα μικρά κοτοπουλάκια και παπάκια μπορεί να μεταφέρουν σαλμονέλα, και κάθε χρόνο στέλνουν δεκάδες παιδιά στο γιατρό. Πέρυσι, 68 άτομα σε 20 πολιτείες των ΗΠΑ κατέληξαν σε νοσοκομεία, αφού έπιασαν μικρά κοτοπουλάκια και παπάκια, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών ήταν κάτω των 6 ετών…

Από το 1990, υπήρξαν περισσότερα από 35 κρούσματα σαλμονέλας στις ΗΠΑ που προκλήθηκαν από έκθεση σε κοτοπουλάκια, παπάκια και άλλα πουλερικά, και οι περισσότεροι από εκείνους που αρρώστησαν ήταν μικρά παιδιά. Η μόλυνση από σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πυρετό και κράμπες στην κοιλιά. Δεν είχαν αναφερθεί θάνατοι που να συνδέθηκαν με τη σαλμονέλλα, αλλά υπήρξαν πολλές νοσηλείες.

“Σίγουρα δεν συνιστούμε να αγοράζετε νεοσσούς για πασχαλινά δώρα, εφόσον δεν πρόκειται να καταλήξουν σε κάποιο κοτέτσι. Αυτά είναι ζώα για φάρμα, δεν είναι κατοικίδια ζώα.”

Πριν αγοράσετε τους νεοσσούς, ρωτήστε τον πωλητή αν έχουν ελεγχθεί για σαλμονέλα, λέει ο Douglas Powell, καθηγητής της ασφάλειας τροφίμων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας “Αν σας κοιτάξει ο πωλητής σαν να είστε τρελός, δεν πρέπει να αγοράσετε από αυτόν.”

Τα καταστήματα αναφέρουν ότι  οι πελάτες δεν σκέφτονται πάντα τι θα κάνουν με το κοτοπουλάκι, όταν γίνει κότα. Τα κοτόπουλα είναι «αρκετά καλά κατοικίδια ζώα,” αλλά απαιτούν φροντίδα. «Δεν είναι όπως μια γάτα ή ένας σκύλος. Δεν μπορείς να βάλεις απλά ένα μπολ με νερό και τροφή μπροστά τους.”

Τέλος, μη ξεχνάτε ότι τα μισά από όλους τους νεοσσούς είναι αγόρια, και θα γίνουν μια μέρα κοκόρια.

Πηγή: USA TODAY

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ