Στα 5 – 5,5 ευρώ πωλούνται τα θεσσαλικά αμνοερίφια

Αλλη μία ευκαιρία να αποκομίσουν ένα αξιοπρεπές, έστω, κέρδος από τη διάθεση των ζώων τους στην πασχαλινή αγορά, βλέπουν να χάνεται οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι, αφού η ζήτηση παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να πωλούν τα ζώα τους στους χονδρεμπόρους προς 5  έως 5,5 ευρώ το κιλό. «Με αυτές τις τιμές δε μένει σχεδόν τίποτα στην τσέπη του παραγωγού» σημειώνει στον «Η.Κ.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων, κ. Μιχάλης Τζιότζιος, προσθέτοντας ότι η απογοήτευση είναι διάχυτη στις τάξεις των συναδέλφων του.

ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ

Όπως εξηγεί, λόγω της κρίσης, ο περισσότερος κόσμος δεν έχει κάνει ακόμα τις παραγγελίες του στα κρεοπωλεία για τον πασχαλινό οβελία, γεγονός που οδηγεί σε περιορισμένη ζήτηση για σφάγια από πλευράς και των χονδρεμπόρων και κρατά καθηλωμένες τις τιμές. Οι κτηνοτρόφοι διέθεσαν μέχρι την περασμένη Κυριακή κάποιοι ζώα στην αγορά της Ιταλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου σήμερα γιορτάζεται το Πάσχα των καθολικών, με τις τιμές να μην ξεπερνούν και σε αυτές τις περιπτώσεις τα 5 ευρώ για τα αρνιά και τα κατσίκια. Τις τελευταίες 10 ημέρες τα 4 σφαγεία του νομού Λάρισας (Μακρυχώρι, Μεσοχώρι, Καλλιθέα και Τύρναβος) δουλεύουν πυρετωδώς για να καλυφθούν οι ανάγκες σφαγής ζώων των ντόπιων παραγωγών, τα οποία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θα καταλήξουν στις μεγάλες κρεαταγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ

Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται, πλέον, με την πλάτη στον τοίχο και δεν έχουν περιθώρια αναμονής, καθώς έως τη Μ. Τρίτη – Μ. Τετάρτη, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διάθεση του μεγαλύτερου μέρους της φετινής τους παραγωγής σε αρνιά και κατσίκια. Κατά τον κ. Τζιότζιο, ενώ υπάρχουν ελπίδες για μικρή, έστω, άνοδο των τιμών από αύριο, η στάση των μεγαλεμπόρων (που δεν αγοράζουν κανένα ζώο πάνω από τα 5,5 ευρώ) εγείρει προβληματισμό μεταξύ των κτηνοτρόφων για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά. «Μας έκανε ζημιά και το κίνημα της πατάτας» σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων εξηγώντας ότι «πολλοί πολίτες πίστεψαν πως ό,τι έγινε με τη διάθεση της πατάτας, θα μπορούσε να γίνει και με τα αρνιά για να τα πάρουν φθηνά και χωρίς να υπάρξουν μεσάζοντες. Αυτό, ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να συμβεί με ζώα, τα οποία πρέπει να σφαγούν και η διάθεσή τους να πληροί όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας». 

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ

Ο κ. Τζιότζιος δεν κρύβει την οργή του και για τη στάση της ΑΤΕ και του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με την εξόφληση του άτοκου δανείου που πήραν οι κτηνοτρόφοι το 2006, αφού συνάδελφοί του ειδοποιήθηκαν από την τράπεζα να εξοφλήσουν τις δόσεις έως την Παρασκευή 6 Απριλίου με την προειδοποίηση ότι σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει βεβαίωση των οφειλών τους από αύριο στο Δημόσιο Ταμείο. Ο ίδιος τονίζει ότι εάν θέλει η ΑΤΕ και η πολιτεία να συμψηφίσουν  τα χρέη των κτηνοτρόφων για το δάνειο με τα χρήματα που τους οφείλονται, ας το κάνουν με τα υπόλοιπα των απλήρωτων ενισχύσεων παρελθόντων ετών και όχι με τα ποσά της επιστροφής του ΦΠΑ, τα οποία οι παραγωγοί περιμένουν πώς και πώς για να πάρουν μία ανάσα και να σταθούν στα πόδια τους.

Ι.Δ.

Πηγή: Ημερήαιος Κήρυκας

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ