Κλείστε το μπλοκάκι και γλιτώστε φόρο

Κλείστε το μπλοκάκι και γλιτώστε φόρο. Τη σύσταση αυτή πρόκειται να απευθύνει με συστημένα ειδοποιητήρια η ΓΓΠΣ σε περίπου 240.000 επιτηδευματίες που εμφανίζονται ανενεργοί, προκειμένου να αποφύγουν το τέλος επιτηδεύματος...

Πρόκειται για επιτηδευματίες, οι οποίοι υπέβαλαν πέρυσι μηδενικές φορολογικές δηλώσεις ή δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση και τους οποίους θα τους προτρέπει η ΓΓΠΣ να προχωρήσουν μέχρι τις αρχές Ιουνίου σε διακοπή εργασιών, έτσι ώστε να αποφύγουν το τέλος επιτηδεύματος που εφέτος αυξάνεται στα 500 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι.

Η διακοπή θα είναι μεν εκπρόθεσμη πλην όμως το πρόστιμο που θα κληθούν όσοι προχωρήσουν σε αυτή δεν θα ξεπερνά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 40 ευρώ, ποσό κατά πολύ χαμηλότερο του τέλους επιτηδεύματος που γλυτώνουν. Υπενθυμίζεται ότι οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, καλούνται να καταβάλουν το τέλος επιτηδεύματος ως εξής:

– 400 ευρώ όσοι έχουν έδρα σε τουριστικές περιοχές και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

– 500 ευρώ όσοι έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

– 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα, εφόσον διατηρούν υποκαταστήματα.

Από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε χρόνια από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία χρόνια από το έτος της συνταξιοδότησής του (έως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο).

Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας. Σημειώνεται ότι το τέλος επιτηδεύματος θα περιλαμβάνεται μαζί με την έκτακτη εισφορά στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και θα μπορεί να εξοφληθεί μέχρι και σε τρεις δόσεις, ανάλογα με τον χρόνο εκκαθάρισης της δήλωσης.
Πηγή: kerdos

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ