Μ. Χαρακόπουλος: Διαφορετική αντιμετώπιση στο ίδιο πρόβλημα του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου

Ο ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων των αγροτών τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη ΔΕΗ η οποία αρνείται διακανονισμό της οφειλής του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διακοπές ρεύματος στα αντλιοστάσια του οργανισμού και να απειλούνται με ολική καταστροφή χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών που παραμένουν απότιστα.

Και ενώ το πρόβλημα παραμένει το ίδιο εκείνο που δυστυχώς αλλάζει είναι η συμπεριφορά των πολιτικών προσώπων, τα οποία ανάλογα με το αν βρίσκονται στην αντιπολίτευση ή στην κυβέρνηση ρυθμίζουν και τη συμπεριφορά τους.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Χαρακόπουλος ο οποίος αν και γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα φέτος δεν έδειξε να τον απασχολεί ιδιαίτερα.

Αντίθετα πέρυσι που ήταν βουλευτής της αντιπολίτευσης όχι απλά ασχολήθηκε και συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΤΟΕΒ αλλά κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή ζητώντας την παρέμβαση του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος απώλειας της σοδειάς των παραγωγών στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου λόγω της διακοπής ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεων από τη ΔΕΗ.

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε την τότε ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου:στην οποία τονίζει τα εξής:

«Σε δυσμενέστατη θέση βρίσκονται οι παραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην άρδευση των καλλιεργειών τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν την παραγωγή τους.

Σύμφωνα και με δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο, (εφημερίδα Ελευθερία, φύλλο 26ης Μάιου 2011) λόγω της δύσκολης οικονομικής θέσης των παραγωγών, οι Τ.Ο.Ε.Β Μάτι Τυρνάβου και Αγίας Σοφίας, αδυνατούν να εισπράξουν από αυτούς τα ποσά που τους αναλογούν από τη χρήση του αρδευτικού νερού, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εξοφλήσουν με τη σειρά τους τις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΗ, η οποία κατόπιν τούτων, διακόπτει την ηλεκτροδότηση σε γεωτρήσεις.

Η καθυστερήσεις στην πληρωμή των παραγωγών από την επιστροφή Ε.Φ.Κ πετρελαίου, στην καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για το πράσινο σκουλήκι και στην εξόφληση της συνδεδεμένης ενίσχυση λόγω λαθών στο βαμβάκι, στα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα (βιολογικά και νιτρορύπανση) σε συνδυασμό με τα αυξημένα έξοδα για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, έχουν φέρει σε δεινή οικονομική κατάσταση τους αγρότες της περιοχής. Έτσι, η αδυναμία άρδευσης αυτή τη στιγμή για μποστανικά, ντομάτες και αργότερα για άλλες καλλιέργειες, θα είναι η χαριστική βολή μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που όλοι βιώνουμε.

Επιπροσθέτως, τα εκτεταμένα φαινόμενα κλοπής καλωδίων και λοιπού αρδευτικού εξοπλισμού που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλη έκταση τον τελευταίο καιρό στον κάμπο, επιβαρύνουν την κατάσταση για τους αρμόδιους οργανισμούς διαχείρισης του αρδευτικού νερού, οι οποίοι καλούνται να επιδιορθώσουν τάχιστα τις ζημιές αυτές εν μέσω τις αρδευτικής περιόδου.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα «πολεμικό» σκηνικό στις εν λόγω άλλα και σε άλλες περιοχές του νομού Λάρισας και όσο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν τα προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται τόσο σε αριθμό τόσο και σε έκταση».

Ο κ. Χαρακόπουλος ρωτούσε τον αρμόδιο υπουργό: Πως προτίθεται να παρέμβει προς την επίλυση του προβλήματος των αγροτών της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απώλειας της σοδειάς τους.

Τώρα επειδή το πρόβλημα είναι ίδιο και οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες ίδιες με αυτές που περιέγραφε ο κ. Χαρακόπουλος εμείς τον ρωτάμε: «Πως προτίθεται να παρέμβει προς την επίλυση του προβλήματος των αγροτών της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απώλειας της σοδειάς τους».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ