Για να βελτιώσετε τη μνήμη σας, απλά κλείστε τα μάτια σας

Ξεχάστε τις ασκήσεις μυαλού και την καφεΐνη που χρησιμοποιείται ως καύσιμο για κάθε πνευματική εργασία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, για να ανακαλείται εύκολα πληροφορίες από τη μνήμη σας, είναι να μην αμελείτε τα …διαλείμματα…

Αυτό είναι το μήνυμα από μια μελέτη ψυχολόγων και νευροεπιστημόνων  στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στη Σκωτία, οι οποίοι ζήτησαν από μια μικρή ομάδα ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών, να θυμηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες από δύο ιστορίες, που τους είπαν.

Μετά από την πρώτη ιστορία (αλλά όχι πάντα την ίδια για όλους τους συμμετέχοντες), ζητούσαν από τους συμμετέχοντες να χαλαρώσουν, να κάνουν ένα σύντομο διάλειμμα και να κλείσουν τα μάτια τους για 10 λεπτά σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.

Μετά τη δεύτερη ιστορία, ζητήθηκε από τους ίδιους συμμετέχοντες αντί να χαλαρώσουν, να βρουν τις διαφορές ανάμεσα σε δύο σχεδόν όμοιες εικόνες.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες στη μελέτη θυμόντουσαν πολλά περισσότερα στοιχεία από την πρώτη ιστορία (μετά την οποία τους ζητήθηκε να ξεκουραστούν) – και κατά ένα εντυπωσιακό τρόπο θυμόντουσαν στοιχεία της ιστορίας και μια ολόκληρη εβδομάδα μετά.

Προσέξτε, φοιτητές, γιατροί και όποιοι άλλοι επεξεργάζεστε μεγάλες ποσότητες πληροφοριών: οι ηλικιωμένοι μπορεί να ανησυχούν περισσότερο για τη μνήμη τους, αλλά με δεδομένο το πώς δημιουργούνται οι αναμνήσεις, αυτά τα νέα ευρήματα αφορούν ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο οι νέοι, όσο και οι ηλικιωμένοι έχουν καλύτερη ανάκληση μιας λίστας λέξεων όταν τους επιτρέπετε να ξεκουράζονται για λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια της εκμάθησης των λέξεων.

Η τελευταία αυτή μελέτη προσθέτει, ωστόσο, ένα ακόμη στοιχείο: λίγα λεπτά ξεκούρασης μπορεί να έχουν επιπτώσεις ακόμη και στη μακροπρόθεσμη παγίωση της μνήμης.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο TIME.com

Πηγή: cnn.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ