Η ηλικία του πατέρα επηρεάζει την υγεία των παιδιών του

Νέα έρευνα έδειξε ότι η ηλικία του πατέρα κατά τη σύλληψη αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία του μωρού από την ηλικία της μητέρας, αναφέρει το BBC. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το σπέρμα των ηλικιωμένων ανδρών επηρεάζει τον αριθμό των γενετικών μεταλλάξεων που μπορεί να περάσει σε ένα παιδί…

Στη Decode Genetics μελέτησαν το DNA από 78 γονείς με παιδιά που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό ή σχιζοφρένεια και διαπίστωσαν ότι η ηλικία του πατέρα ήταν ζωτικής σημασίας για τη γενετική προδιάθεση τέτοιων διαταραχών.

Το σπέρμα ενός μεγαλύτερου άντρα έχει περισσότερες βλάβες στο DNA του, που  πιθανό να οδηγούν σε αποβολή, αυτισμό και νοητική ασθένεια, από ότι ενός 20χρονου.

«Ο μέσος όρος ηλικίας των πατέρων έχει αυξηθεί με ταχύ ρυθμό από το 1970. Κατά την ίδια περίοδο έχει υπάρξει αύξηση και στον αυτισμό», δήλωσε ο Dr Kari Stefansson, διευθύνων σύμβουλος της Γενετικής Decode.

Ένας νεαρός πατέρας περνά κατά μέσο όρο 25 μεταλλάξεις στο παιδί του, ενώ ένας 40χρονος μπορεί να περάσει περίπου 65.

Η μελέτη δείχνει ότι οι μεταλλάξεις αυξάνουν με την ηλικία, με τους άνδρες να διακινδυνεύουν να περνούν δύο παραπάνω μεταλλάξεις στα παιδιά τους με κάθε χρόνο που καθυστερούν την πατρότητα.

Είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει την ηλικία του μπαμπά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών μετά από δεκαετίες έρευνας με έμφαση στην ηλικία των μαμάδων.

“Η κοινωνία είχε επικεντρωθεί κυρίως στην ηλικία της μητέρας. Αλλά εκτός από το σύνδρομο Down, φαίνεται ότι οι διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και ο αυτισμός επηρεάζονται κυρίως από την ηλικία του πατέρα », λέει ο δρ Kari.

Ένας ερευνητής πρότεινε οι άνδρες να εξετάσουν την πιθανότητα να ψύχουν το σπέρμα τους, εάν θέλουν να έχουν μια οικογένεια αργότερα στη ζωή τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ