Σε κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης παρευρέθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ. και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Κατά τη συνεδρίαση, παρουσία και του Υπουργού Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη και του Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών κ. Σταικούρα, παρουσιάστηκαν αναλυτικά στα μέλη των δύο Επιτροπών τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού.
Ο κ. Κ. Αγοραστός εξέθεσε την άποψη ότι οι συνεχείς περικοπές των θεσμοθετημένων πόρων των Περιφερειών αποτελούν τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία τους, θίγοντας πλέον και τις καθημερινές δραστηριότητές τους και θέτουν σε κίνδυνο την παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Οι μειώσεις στους ΚΑΠ των Περιφερειών που αγγίζουν το 90% στις επενδυτικές δαπάνες και το 60% στις λειτουργικές δαπάνες, τόνισε ότι, αποτελούν μια ζοφερή πραγματικότητα που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους.
Όπως εξήγησε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Ζητούμε καθαρές κουβέντες και ένα κράτος κοινής λογικής. Δεν θα μπορεί κανείς να έλθει στην Περιφέρεια αν δεν δοθούν τα χρήματα που οφείλονται στην Αυτοδιοίκηση για να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες που σχετίζονται με την ασφάλεια της καθημερινότητας των πολιτών» και συνέχισε:
«Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν προγραμματισμένο να δοθούν πόροι ύψους 17 εκατ. ευρώ και μας έχει πιστωθεί μόνο 1 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. Τα χρήματα αυτά είναι χρήματα που πηγαίνουν στην πραγματική οικονομία και ταυτόχρονα διασφαλίζουν την καθημερινή ασφάλεια των πολιτών καθώς από τους πόρους αυτούς πραγματοποιείται η συντήρηση, ο αποχιονισμός των οδικών αξόνων το χειμώνα και η αποκατάσταση τους από κατολισθήσεις. Εάν τα χρήματα αυτά δεν έλθουν στις αιρετές Περιφέρειες οι δρόμοι το χειμώνα κινδυνεύουν να παραμείνουν κλειστοί. Δεν είναι δυνατόν να περιέρχονται στον τομέα ευθύνης μας αρμοδιότητες και οδικοί άξονες, χωρίς να έρχονται ούτε καν οι θεσμοθετημένα μειωμένοι πόροι. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ένα δύσκολο και μεγάλο οδικό δίκτυο 5000 χλμ και η συντήρησή του δεν θα είναι εφικτή αν δεν δρομολογηθούν άμεσα λύσεις».
Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι ο κοινωνικός αυτοματισμός κινδυνεύει να γίνει κοινωνικός κανιβαλισμός. Η μη αντιμετώπιση του προβλήματος θέτει στο κάδρο των ευθυνών το ίδιο το κράτος. Οι αιρετές Περιφέρειες ούτε φόρους βάζουν ούτε διαθέτουν άλλους πόρους πέρα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα δείχνοντας την λύση μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων από την Τράπεζα της Ελλάδος. «Τα γραμμάτια αυτά μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα έργα προτεραιότητας που υλοποιούμε από εθνικούς πόρους ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη συνέχισή τους και να μην μείνουν έργα μετέωρα. Τα έργα αυτά δεν μπορεί να σταματήσουν γιατί στηρίζουν θέσεις εργασία και τονώνουν την πραγματική οικονομία, ενώ διασφαλίζουν την ασφαλή καθημερινότητα των πολιτών».
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ε. Στυλιανίδης εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο αυτό και αναμένονται πρωτοβουλίες απ’ το αρμόδιο Υπουργείο στο ζήτημα αυτό.
Ο Κ. Πουλάκης
Με αφορμή τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κ. Αγοραστού, ο οποίος παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης, κ. Κώστας Πουλάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Το ασήκωτο βάρος των πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή λόγω έλλειψης πόρων η περιφερειακή – όπως και η τοπική – αυτοδιοίκηση, φαίνεται ότι αναγκάζει ακόμα και τους προσκείμενους στα κυβερνητικά κόμματα περιφερειάρχες και δημάρχους να πουν την αλήθεια. Η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να εκπληρώσει ούτε κατ’ ελάχιστο την αποστολή της, τόσο στον τομέα των έργων υποδομής, όσο και στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών, χωρίς κεντρική κρατική χρηματοδότηση, έστω και αυτή την ελάχιστη που προβλέπεται στους ΚΑΠ και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Από την πλευρά μας, ως “Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας” είχαμε εξ αρχής και με κάθε ευκαιρία τονίσει ότι ο “Καλλικράτης”, με τον τρόπο που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε, θα ήταν το όχημα για να περάσουν και στο χώρο της αυτοδιοίκησης οι πολιτικές των περικοπών και της λιτότητας που προβλέπει το Μνημόνιο. Ήδη, δυστυχώς, η πραγματικότητα ξεπερνά και τις δικές μας αρνητικές προβλέψεις, αφού οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας βρίσκονται στο όριο του “λουκέτου”, ενδεχόμενο το οποίο θα πλήξει περισσότερο, και πάλι, τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τις υπηρεσίες και τη συμπαράσταση των οργανισμών της αυτοδιοίκησης.
Θέλουμε ωστόσο να πούμε στον κ. Περιφερειάρχη, ο οποίος άλλωστε ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο με τον υπουργό κ. Στυλιανίδη, ότι κατά τη γνώμη μας το πρόβλημα δεν οφείλεται στο εάν το κράτος διαθέτει ή όχι “κοινή λογική”, όπως ο ίδιος αναφέρει. Υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική επιλογή να οδηγηθούν στο μαρασμό όλοι οι δημόσιοι πυλώνες εντός της ελληνικής κοινωνίας, μεταξύ των οποίων πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, ώστε τελικά η τοπική αυτοδιοίκηση να αποτελέσει ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα, που θα εκδίδει μόνο πιστοποιητικά και θα κάνει τις “δύσκολες” δουλειές, ενώ όλες οι (δυνάμει επικερδείς) υπηρεσίες προς το κοινωνικό σύνολο και όλα τα κοινωφελή έργα και υποδομές θα παραδοθούν στην κερδοφορία των ιδιωτών.
Δεν αρκεί λοιπόν να διεκδικεί ο κύριος Περιφερειάρχης την απόδοση των οφειλομένων ποσών από το Δημόσιο, παρ’ όλο που στο συγκεκριμένο αίτημα έχει την απόλυτη συμπαράστασή μας. Πρέπει να απαντήσει και ο ίδιος και όλοι οι αιρετοί της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης εάν υπερασπίζονται ή όχι τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής. Εάν η ανάπτυξη και τα έργα που ευαγγελίζονται για την περιοχή μας, θέλουν να παραμείνουν υπό δημόσιο κοινωνικό έλεγχο και να λειτουργήσουν προς όφελος των αναγκών των θεσσαλών πολιτών ή να παραδοθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Η αυτοδιοίκηση, ως ο κοντινότερος στους πολίτες και στα προβλήματά τους θεσμός, θα ακολουθήσει τη μοίρα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Ή θα σταθούμε ως αιρετοί στο πλευρό των συμπολιτών μας, διεκδικώντας τη ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής, ή θα παζαρεύουμε τι θα χάσουμε, εκλιπαρώντας για όσα αυτονόητα δικαιούμαστε, με αποτέλεσμα να χάσουμε τελικώς τα πάντα».