Τον ρεαλιστικό άμεσο στόχο και την πρακτική της δυναμικής αλλά σταδιακής προσαρμογής προκρίνει για το επιχειρησιακό της σχέδιο η περιφέρεια Θεσσαλίας με όραμα για μια Περιφέρεια αυτοτροφοδοτούμενη και εξωστρεφή, εστιασμένη στην παγκόσμια ταυτότητά της, στις αξίες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου και όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης για τη σύνταξή και την αναπροσαρμογή του κυριάρχησαν η διαφάνεια, η διαύγεια, η διαβούλευση και η δημοκρατία. όραμα για μια Περιφέρεια αυτοτροφοδοτούμενη και εξωστρεφή, εστιασμένη στην παγκόσμια ταυτότητά της, στις αξίες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον θα πρέπει να είναι ένα όραμα κοινό και διαχρονικό, μακριά από αντιπαλότητές, μικροπολιτικούς καιροσκοπισμούς και κομματικές τυφλότητες.
Βάσει των όσων συζητήθηκαν χθες στόχος του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2012-2014 είναι η σαφής αποτύπωση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου και ο καθορισμός των αρχών και των μέσων που με την αξιοποίησή τους η Περιφέρεια θα οδηγηθεί στην ανάπτυξη που θα διαχέεται ισοδύναμα σε όλους τους πολίτες της.
Μιλώντας στη συνεδρίαση ο κ. Κ. Αγοραστός αφού παραδέχθηκε ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της κρίσης θα πολλαπλασιάσει τις αρνητικές επιπτώσεις και στη Θεσσαλία σημείωσε ότι σε αυτή την δύσκολη περίοδο θα πρέπει να σκεφτούμε εποικοδομητικά και να προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προτεραιότητες που καθορίζονται ως εξής:
• Η σμίκρυνση του εύρους των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.
• Η επίτευξη υψηλής ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας, η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων στην αγορά εργασίας (ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής) και βελτίωση της δημόσιας διοίκησης
• Η προστασία του περιβάλλοντος και εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης
• Η Ανάπτυξη της Περιφέρειας και των Νομικών Προσώπων της, ως οργανισμών, και η βελτίωση των σχέσεών της με τους πολίτες, τους
Το σχέδιο στηρίζεται στους παρακάτω Στρατηγικούς Στόχους:
1. Προστασία των φυσικών πόρων
2. Προώθηση της οικονομικής κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης
3. Ενίσχυση προσπελασιμότητας – ενίσχυση κοινωνικής μέριμνας και των μέτρων για τη φτώχεια, την υγεία, την παιδεία
4. Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και απασχόλησης
5. Ενίσχυση διαπεριφερειακής και διακρατικής συνεργασίας
6. Βελτίωση διοικητικής ικανότητας
Πάντως ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε και στην ανάγκη επικαιροποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος λόγω της απαιτούμενης ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων διαβούλευσης για την κατάρτιση της 5ης Προγραμματικής Περιόδου για την οποία δεν υπάρχει κανένα οικονομικό στοιχείο.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι ξεκίνησε η διαδικασία για την εξειδίκευση των αξόνων πολιτικής της 5ης Προγραμματικής Περιόδου και σε επόμενη συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συζητήσει το πρώτο κείμενο για την 5η Προγραμματική Περίοδο που ετοιμάζει η Ομάδα Σχεδιασμού.
Το κείμενο αυτό, αφού περάσει τα προβλεπόμενα στάδια επεξεργασίας και εγκρίσεων, θα πρέπει να ενσωματωθεί στον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας 2012-2014.
Τελειώνοντας, επισήμανε ότι η περιφέρεια δεν είναι εκφραστές της μνημονιακής πολιτικής, αλλά ξεκάθαρα υποστηρίζει την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο διάσωσης της χώρας .
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Στη συνέχεια οι αντιπεριφερειάρχες παρουσίασαν τους στόχους του προγράμματος ανά περιφερειακή ενότητα ενώ αντίθετοι με τις κατευθύνσεις και τους στόχους του επιχειρησιακού προγράμματος εμφανίστηκαν οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Μάλιστα ο κ. Πουλάκης επισήμανε ότι η διαδικασία με την οποία καταρτίστηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο καταδεικνύει ότι ο κ. Περιφερειάρχης ήθελε απλώς «να βγει από την υποχρέωση». Όπως δε ανέφερε, «σε μία κρίσιμη περίοδο οι παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς αφέθηκαν εκτός του τελικού σχεδιασμού», με αποτέλεσμα να καταρτιστεί ένα σχέδιο που «δεν απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας».
Ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» στάθηκε ιδιαίτερα στην απουσία από το Επιχειρησιακό Σχέδιο «οποιασδήποτε μέριμνας για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την ανακούφιση των πολιτών από τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής», παρ’ όλο που, όπως είπε, η παράταξή του κατέθεσε τις αναλυτικές προτάσεις που της ζητήθηκαν για την κοινωνική δράση αλληλεγγύης της Περιφέρειας.
Πηγή: Ημερήσιος Κήρυκας