Όχι στην επιμήκυνση της διάρκειας του παστεριωμένου γάλακτος

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδος, μετά από δικό τους αίτημα με αφορμή το θέμα που προέκυψε ξαφνικά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, για επικείμενη αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Αν για την υψηλή τιμή του φρέσκου γάλακτος ευθύνεται η διάρκεια ζωής των 5 ημερών, τότε το μακράς διάρκειας γάλα δεν θα ήταν ακριβότερο στο ράφι όπως συμβαίνει σήμερα! Άλλες είναι οι στρεβλώσεις στην αγορά γάλακτος στις οποίες θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της η πολιτεία, για να μην είναι η τελική τιμή του γάλακτος στο ράφι σχεδόν τριπλάσια από την τιμή παραγωγού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και όταν οι τιμές παραγωγού του νωπού γάλακτος έπεφταν, οι τιμές στο ράφι παρέμεναν σταθερές και ενίοτε αυξάνονταν.

Το κράτος οφείλει να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να αποκαταστήσει την ισορροπία και να εξασφαλίσει τους όρους λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού.

Η απόφαση για επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος θα συνιστούσε χαριστική βολή για τον κλάδο των αγελαδοτρόφων και θα οδηγούσε στην καταστροφή χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων.

Θυμίζω ότι όπως επισημαίνεται στην προγραμματική συμφωνία των κομμάτων της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής είναι προτεραιότητα στη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας για ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο».

Εκ μέρους του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδος, ο Αντιπρόεδρός του κ. Αποστόλης Μωραΐτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι με την επιμήκυνση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος, διότι αυτό δεν ωφελεί ουσιαστικά ούτε τους καταναλωτές αλλά ούτε και τους παραγωγούς.

Κατ’ αρχάς το γάλα είναι από τη φύση του ευπαθές προϊόν και η οποιαδήποτε περαιτέρω θερμική επεξεργασία, που απαιτείται για την αύξηση της διάρκειας ζωής του, μειώνει τη θρεπτική του αξία έναντι του φρέσκου.

Να επισημάνουμε ότι, παρά τα όσα ανυπόστατα εμφανίζονται στη δημοσιότητα, ο έλληνας παραγωγός είναι αναγκασμένος να πωλεί σήμερα στις συγκεκριμένες τιμές διότι το κόστος παραγωγής είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτό των συναδέλφων μας της Δυτικής Ευρώπης λόγω του αυξημένου κόστους ζωοτροφών, των τιμών καυσίμων ενέργειας, της φορολογίας και του κόστους δανεισμού. Επιπλέον, στην Ελλάδα είναι μικρότερες οι ιδιόκτητες εκτάσεις εκτροφής.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με την υπόλοιπη Ευρώπη ουδέποτε προέκυψε διατροφικό σκάνδαλο, όπως αυτό των τρελών αγελάδων κάτι που αποδεικνύει την υγιεινή διατροφή και γενικότερα διαβίωση των ζώων που ακολουθούν οι έλληνες αγελαδοτρόφοι. Όσον αφορά το κόστος από τις επιστροφές του γάλακτος θα μπορούσε τις δύο τελευταίες ημέρες  πριν από τη λήξη να πωλείται το γάλα στα σημεία πώλησης σε χαμηλότερη τιμή.

Θεωρούμε ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην απόφαση της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος αυτό θα επιφέρει την οικονομική καταστροφή του κλάδου των αγελαδοτρόφων γάλακτος και χιλιάδων οικογενειών που ζουν από αυτή τη δραστηριότητα. Σε αυτή την οικονομική συγκυρία, όταν υποτίθεται βασικό μέλημα της πολιτείας είναι να ενισχύσει την πρωτογενή παραγωγή και την κτηνοτροφία, είναι τουλάχιστον περίεργο να οδηγείται σε αποφάσεις που καταλήγουν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Ας πέσουν επιτέλους οι «μάσκες» να δούμε ποιόν ωφελεί αυτή η απόφαση. Και βεβαίως θεωρούμε αδιανόητο ένας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να συνυπογράψει καταδικαστική απόφαση για ένα κλάδο της αρμοδιότητάς του». 

Ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα

Καταστροφική για την ελληνική κτηνοτροφία χαρακτηρίζει την όποια επιμήκυνση.

της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος ο συνεταιρισμός αγελαδοτρόφων «ΘΕΣγάλα» που παράγει το 10% του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Η θέση όλων των αγελαδοτρόφων και η δική μας είναι ότι ενδεχόμενη επιμήκυνση του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος στις δέκα ημέρες θα αποδειχθεί πολλαπλώς οδυνηρή για την Ελληνική Αγελαδοτροφία, αλλά και για τους ίδιους τους καταναλωτές οι οποίοι, δεν νομίζουμε πως θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό της φτηνής επιλογής ειδικότερα όταν πρόκειται για προϊόν που παράγεται στη χώρα μας. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να διανοηθούμε πως το επίσημο κράτος επιθυμεί ο Έλληνας καταναλωτής να πίνει ακόμη και απροσδιόριστης προέλευσης γάλα υψηλής παστερίωσης ουσιαστικά για φρέσκο και όχι φρέσκο ελληνικό.

Ελπίζουμε πως η πολιτική ηγεσία του τόπου είναι αρκετά υπεύθυνη ώστε να καταλάβει τον κίνδυνο που διατρέχεται για τον οριστικό αφανισμό της Ελληνικής Αγελαδοτροφίας από τη λήψη μιας απόφασης που θα επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ