Παρέμβαση Θ. Ψύρρα για ενίσχυση του βιβλίου

Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή  της Δημοκρατικής Αριστεράς,  Θωμά Ψύρρα, προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού και Οικονομικών σχετικά με τα μέτρα για την ενίσχυση του βιβλίου.Σύμφωνα με το βουλευτή: «Σε μια εποχή , όπου η κοινωνία πάσχει, η προσπάθεια να στηρίξουμε τη φιλαναγνωσία, είναι μια αξία την οποία πρέπει οπωσδήποτε όλοι να βοηθήσουμε να περπατήσει».

Ακολούθως, έθεσε τα κάτωθι ερωτήματα:     

1)         εάν σκοπεύουν να μειώσουν τα ταχυδρομικά τέλη για αποστολή βιβλίων, ώστε να μη μετακυλίεται το ταχυδρομικό κόστος στον καταναλωτή

2)         εάν σκοπεύουν ο ΦΠΑ των ηλεκτρονικών βιβλίων να εξομοιωθεί με τον ΦΠΑ των τυπωμένων βιβλίων

3)         εάν σκοπεύουν, προκειμένου να διευκολύνουν τους εκδότες, να επιστραφεί ο ΦΠΑ που τους χρωστάει το κράτος ή έστω να υπάρξει συμψηφισμός των εκατέρωθεν οφειλόμενων

4)         εάν σκοπεύουν ενεργώντας καινοτόμα,  ο ΦΠΑ που εισπράττεται από την πώληση των βιβλίων να χρησιμοποιείται ως πόρος αποκλειστικά για την ενίσχυση και  τον εμπλουτισμό των σχολικών και των δημοσίων βιβλιοθηκών

 

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Μαυραγάνης, τόνισε ότι «σε ότι αφορά τους συμψηφισμούς υπάρχει διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία και μελετάται και ακόμα περαιτέρω βελτίωσή της. Συνεπώς, εάν υπάρχει θέμα εκατέρωθεν υποχρεώσεων, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, αυτές μπορούν να συμψηφιστούν . Μέχρι 30.000  ΦΠΑ επιστρέφεται χωρίς έλεγχο, μεγαλύτερα ποσά μετά από προσωρινό έλεγχο. Υπάρχουν μερικές καθυστερήσεις, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν με τη συγχώνευση των ΔΟΥ και με την ύπαρξη περισσοτέρων υπαλλήλων σε κεντρικές ΔΟΥ. Αλλά θα ήθελα να πω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει διαδικασία συμψηφισμού».

Επιπλέον, ο Υφυπουργός δήλωσε ότι «προωθείται αυτοματοποιημένος τρόπος επεξεργασίας των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ με ηλεκτρονικό τρόπο από τη Γενική Γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων , διαδικασία η οποία πρόκειται να τεθεί σύντομα σε πλήρη εφαρμογή με τις απαραίτητες προσαρμογές των πληροφοριακών συστημάτων».

 Αναφορικά με το θέμα του ΦΠΑ, ο Υφυπουργός τόνισε ότι «δυστυχώς η πώληση βιβλίων ηλεκτρονικά θεωρείται ηλεκτρονικά παρεχόμενη υπηρεσία , υπάγεται στον κανονικό συντελεστή κ τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα τρία της κοινοτικής οδηγίας του ΦΠΑ και από εκεί προκαλείται το πρόβλημα με τη διαφορά των συντελεστών. Συνεπώς, υπάρχει και θέμα κοινοτικού περιορισμού».

Κατά τη δευτερολογία του, ο βουλευτής τόνισε ότι « ο ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό βιβλίο σε επίπεδο Ευρώπης το αποφασίζουν οι Βρυξέλλες και είναι  23%. Η Γαλλία του Σαρκοζί το επέβαλε μονομερώς κ μετά ακολούθησε το Λουξεμβούργο. Στη δε Νορβηγία ο ΦΠΑ, που προκύπτει από την πώληση βιβλίων στα βιβλιοπωλεία ,μετατρέπεται σε πόρο των δημόσιων και ιδιωτικών βιβλιοθηκών. Πρόκειται για μια καλή ιδέα να ξεπεράσουμε τα προβλήματα από την έλλειψη της χρηματοδότησης των δημόσιων  και σχολικών βιβλιοθηκών που σε πολλές περιπτώσεις έχουν κ έλλειψη τίτλων , αλλά και πόρων».

Τέλος, ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για ιδέα που μπορεί να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό και την παιδεία και ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει, εάν και πως μπορεί να προχωρήσει αυτή η ιδέα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ