Ιστορικός περίπατος από την ΚΝΕ στο κέντρο της Λάρισας

Μαθητές περπάτησαν στα χνάρια του αντιδικτατορικού αγώνα του ΚΚΕ

Οι οργανώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλία πραγματοποίησαν σειρά συσκέψεων, εκδηλώσεων και παρεμβάσεων  μπροστά στην 39η επέτειο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η Τ.Ο. Μαθητών Λάρισας της ΚΝΕ διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής 18/11 ιστορικό περίπατο στο κέντρο της πόλης με θέμα  “Στα χνάρια της αντιδικτατορικής δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λάρισα”. 

Αυτή η πρωτότυπη «βόλτα» με τους μαθητές είχε τους εξής  «ιστορικούς σταθμούς»

Το 1ο Γενικό Λύκειο Λάρισας όπου έγινε κουβένταγιατα αίτια επιβολής της δικτατορίας, για τη δράση των κομμουνιστών, για το τι τελικά ήταν η Χούντα των Συνταγματαρχών και πώς ανατράπηκε.Έγινε ξεκάθαρο ότιΒασική προϋπόθεση για να μπορέσει το εργατικό–λαϊκό κίνημα να ανασυνταχθεί και να οργανωθεί, όπως αποδείχτηκε και από την περίοδο του αγώνα ενάντια στη δικτατορία, είναι το δυνάμωμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το 1968 ένα χρόνο μετά την επιβολή της χούντας και μετά την σύνοδο της 12ης Ευρείας Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ συγκροτούνται οι οργανώσεις του ΚΚΕ στη Λάρισα και γενικότερα της Θεσσαλίας, φτιάχνονται πυρήνες, αρχίζει η παράνομη δουλειά για οικονομική ενίσχυση των πολιτικών κρατουμένων, η διακίνηση του παράνομου Ριζοσπάστη και άλλων  εντύπων. Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και καθώς αναπτύσσονται οι Οργανώσεις τους σε όλη την Ελλάδα, ιδρύονται οι αντιδικτατορικές Οργανώσεις: το Πανελλήνιο Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ήδη απ’ το Μάη του ’67), το ΠΑΜ Νέων, η Ενιαία Συνδικαλιστική Αντιδικτατορική Κίνηση – ΕΣΑΚ  (τον Απρίλη του ’68), η Αντιδικτατορική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας – Αντι-ΕΦΕΕ και η Μαθητική Οργάνωση Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας – ΜΟΔΝΕ. Η Λάρισα ήταν μία από τις πόλεις που η ΜΟΔΝΕ ανέπτυσσε δράση μέσα στα σχολεία. Συζητήθηκε η ξεχωριστή σημασία της  συμμετοχής της ΜΟΔΝΕ στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973.

Η Πλατεία Ταχυδρομείου. Μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μεγαλώνει η δράση και η επιρροή του κόμματος στη Θεσσαλία σε όλα τα μέτωπα, το ίδιο και η κυκλοφορία του Ριζοσπάστη. Τυπώνεται δελτίο με τα νέα και τις εξελίξεις που διακινείται τοπικά. Σε πόλεις και κεφαλοχώρια στήνονται παντού ΚΟΒ. 23/9/1974 Το ΚΚΕ στη Θεσσαλία μετρά πολλά οργανωμένα μέλη, ενώ δημιουργούνται οι πρώτες ΚΝίτικες οργανώσεις (15/9/1968: Με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας / ΚΝΕ). Τα μέλη του ΚΚΕ μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα  περιμένουν την νομιμοποίηση του κόμματος μετά από 27 χρόνια, η οποία τελικά γεμίζει το λαό με ενθουσιασμό. Οργανώνεται εορταστική εκδήλωση στην Πλατεία Ταχυδρομείου την πρώτη μέρα της νομιμοποίησης. Χαιρετισμοί και ομιλίες ενθουσιάζουν όχι μόνο τα κομματικά μέλη αλλά και τους εκατοντάδες Λαρισαίους που παίρνουν μέρος στην εκδήλωση. Την εκδήλωση παρακολουθεί ο μορφωτικός ακόλουθος της Σοβιετική Πρεσβείας. Την επόμενη το κύριο θέμα στην πόλη είναι η νομιμοποίηση του ΚΚΕ.  Στις 24 – 25 Σεπτέμβρη ο Ριζοσπάστης σε όλη τη Θεσσαλία γίνεται ανάρπαστος.

Τα γραφεία της Ν.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ – Πανός 9. Δυο μέρες μετά τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ το Ν.Γ. της Λάρισας αποφασίζει νοίκιασμα γραφείων σε κεντρικό σημείο της πόλης. Νοικιάζονται τα γραφεία στην οδό Πανός 9, ξεκινάει η λειτουργία τους, πλήθος μελών και φίλων του κόμματος έρχονται στα γραφεία και θέτουν τον εαυτό τους στη διάθεση του κόμματος.

Ακολούθησε στα γραφεία του ΚΚΕ : Προβολή βίντεο της ΚΝΕ για το Πολυτεχνείο και συζήτηση για τα συμπεράσματα του τότε και του σήμερα. Βασικό συμπέρασμα: Ο λαός ακόμα κι αν είναι «μικρός», όταν είναι οργανωμένος και ενωμένος, όταν ξέρει γιατί παλεύει και «πολεμά» είναι ανίκητος! Συνεχίζουμε την πάλη για να ανατρέψουμε τη δικτατορία των μονοπωλίων, για να κατακτήσει ο λαός την εξουσία και να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ