Ηφαίστειο και όχι Μετεωρίτης, σκότωσε τους δεινόσαυρους

DTVΗ ηφαιστειακή δραστηριότητα στη σύγχρονη Ινδία, όχι ένας αστεροειδής, σκότωσε τους δεινόσαυρους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Λάβα δεκάδων χιλιάδων χρόνων που έρευσε από τα Deccan Traps, μια ηφαιστειακή περιοχή κοντά στο Μουμπάι στη σημερινή Ινδία, εκτίναξε τεράστιες ποσότητες θείου και διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα,…

προκαλώντας την υπερθέρμανση του πλανήτη και την οξίνισης των ωκεανών που τελικά οδήγησαν στη μαζική εξαφάνιση, δείχνει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη (Δεκ. 5) στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, είναι τα πιο πρόσφατα δεδομένα σε μια συνεχιζόμενη συζήτηση για το αν ένας αστεροειδής ή μια ηφαιστειακή έκρηξη εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια.

“Οι νέες πληροφορίες που έχουμε μας οδηγούν σε επανεκτίμηση του τι πραγματικά προκάλεσε την μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων», δήλωσε ο Gerta Keller, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Princeton, που πραγματοποίησε τη μελέτη.

Για αρκετά χρόνια, ο Keller υποστήριζε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα σκότωσε τους δεινόσαυρους.

Η νέα έρευνα «δείχνει ότι πραγματικά έχουμε έκρηξη των ηφαιστείων στα Deccan Traps λίγο πριν από τη μαζική εξαφάνιση, και αυτό μπορεί να έχει συμβάλει εν μέρει ή εξ ολοκλήρου στην μαζική εξαφάνιση”, δήλωσε ο Eric Font, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο της Λισσαβόνας στην Πορτογαλία, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ