Ζωτικής σημασίας ένδειξη για τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη αγνοήθηκε για 50 χρόνια

jack-the-ripperΜερικοί από τους πιο διαβόητους εγκληματίες του 19ου αιώνα, όπως ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, θα είχαν συλληφθεί αν οι αρχές άκουγαν τον Robert Blake Overton, έναν απλό χειρούργο. Σε επιστολή που έγραψε το 1840 και βγήκε σε δημοπρασία αυτή την εβδομάδα, υπάρχει η πρόταση του χειρουργού του χωριού Norfolk, Robert Blake Overton,…

να χρησιμοποιηθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα ως εργαλείο για την επίλυση των δολοφονιών – περίπου 50 χρόνια πριν αυτά αρχίσουν να χρησιμοποιούνται σε ποινικές έρευνες.

Ο Robert Blake Overton έγραψε μια τρισέλιδη επιστολή με συμβουλές όταν διάβασε για τη δολοφονία του Λόρδου William Russell το βράδυ της 5ης Μαΐου1840, στο αρχοντικό του στο Mayfair. Η ανακάλυψη του 73χρονου πολιτικού στο κρεβάτι με κομμένο το λαιμό ήταν ένα τεράστιο σκάνδαλο της εποχής, και πυροδότησε μια σημαντική έρευνα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, που τότε ήταν μόνο 10 ετών.

Έχοντας διαβάσει τα μακάβρια δημοσιεύματα των εφημερίδων οι οποίες έγραφαν για αποτυπώματα από αίμα που βρέθηκαν στα σεντόνια, ο Overton έγραψε στον ανιψιό του θύματος, λόρδο John Russell, μελλοντικό πρωθυπουργό: “Δεν είναι ευρέως γνωστό ότι σε κάθε άτομο τα νερά του δέρματος έχουν μια ιδιαίτερη διάταξη… θα σύστηνα ένθερμα να πάρετε τα δακτυλικά αποτυπώματα του υπόπτου και να τα συγκρίνετε με αυτά που βρέθηκαν στα σεντόνια και τα μαξιλάρια.”

Συμπεριέλαβε και παραδείγματα από μελανωμένα δακτυλικά αποτυπώματα για να αποδείξει τη θέση του.

Η επιστολή του πέρασε στην Scotland Yard. Όπως διαπιστώθηκε, ήταν μεταξύ των  700 περίπου εγγράφων που σχετίζονταν με την έρευνα για τη δολοφονία, και εμφανίστηκε και στη δίκη που ακολούθησε.

Ο Δρ Gabriel Heaton, ειδικός στα χειρόγραφα του διοργανωτή της δημοπρασίας, είπε: “Εάν αυτή η πρόταση είχε ληφθεί υπόψη, όλη η ιστορία των εγκλημάτων της βικτωριανής περιόδου – του Σέρλοκ Χολμς και του Τζακ του Αντεροβγάλτη – θα ήταν πολύ διαφορετική. Θα είχαν αυτό το απίστευτο εργαλείο.”

Και πρόσθεσε: “Αυτός ο χειρουργός του χωριού πρότεινε την ιατροδικαστική χρήση των δακτυλικών αποτυπωμάτων ως αποδεικτικά στοιχεία για ταυτοποίηση των στοιχείων 50 χρόνια πριν εγκριθεί η διαδικασία.”

Ο Δικηγορικός Σύλλογος πουλά τη συλλογή των εγγράφων αυτών μέσω του Sotheby στο Λονδίνο την Τετάρτη. Αναμένεται να φέρει περίπου £ 6.000.

Περισσότερα: independent

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ