Οι έχοντες είναι οι κερδισμένοι του νέου φορολογικού

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Παιδής

rich-poorΈνα ακόμη δώρο επιφυλάσσει η μνημονιακή συγκυβέρνηση στους έχοντες και κατέχοντες αφού με το νέο φορολογικό που συνέταξαν οι φωστήρες του Στουρνάρα, όταν ακόμη και οι άνεργοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο, οι έχοντες και κατέχοντες για τα εισοδήματα του 2013 θα πληρώσουν λιγότερα αφού μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μεγαλύτερα από 55.000 ευρώ,…

ενώ και οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων με εισοδήματα άνω των 90.000 ευρώ θα πληρώσουν σαφώς λιγότερα χρήματα για φόρους.

Είναι άξιο απορίας το θράσος των κυβερνώντων που ενώ έχουν στεγνώσει τα λαϊκά στρώματα τόσο με τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις όσο και με την ανελέητη φοροεπιδρομή των τελευταίων χρόνων, συνεχίζουν να κάνουν δώρα στους πλούσιους αυτής της χώρας.

Τα παραδείγματα που έρχονται από το νέο φορολογικό μόνο οργή και αγανάκτηση σωρεύουν στην ελληνική κοινωνία που σηκώνει στους ώμους της τα βάρη που της επεφύλαξαν οι συμφωνίες με την τρόικα, και τα οποία ανερυθρίαστα επιβάλλουν καθημερινά οι κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου, του Λ. Παπαδήμου και  τώρα του Αντ. Σαμαρά. Και για του λόγου το αληθές από το νέο φορολογικό αλιεύουμε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Όσοι δηλώνουν πολύ υψηλό εισόδημα από ενοίκια, είναι στους κερδισμένους καθώς με την καθιέρωση ξεχωριστής κλίμακας για τη φορολόγησή τους ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης δεν ξεπερνά το 33%. Ο εισοδηματίας με εισόδημα από ενοίκια ύψους 100.000 ευρώ φέτος πλήρωσε φόρο εισοδήματος 32.420 ευρώ. Με τον νέο τρόπο φορολόγησης θα κληθεί να πληρώσει φόρο 30.240 ευρώ. Δηλαδή θα έχει δώρο 2.180 ευρώ.

  • Οι μεγάλες επιχειρήσεις, εφόσον διανέμουν τα κέρδη τους στους μετόχους τους θα είναι κερδισμένες. Και αυτό διότι ο συνολικός συντελεστής φορολόγησης των κερδών τους μειώνεται κατά 7,2% –από το 40% στο 32,8%, γεγονός που δείχνει είναι ότι όσο μεγαλύτερα θα είναι τα κέρδη τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το δώρο.

Δυστυχώς το μένος των κυβερνώντων και της τρόικας κατά των λαϊκών στρωμάτων δεν έχει τέλος. Δεν αρκούνται στο ότι οδήγησαν βίαια κάτω από τα όρια της φτώχειας 1 στους 3 Έλληνες, τώρα βάζουν μπρος το σχέδιό τους για το ξεκλήρισμα των μικρών επιχειρήσεων, των μικροεπαγγελματιών, των αγροτών και των οικογενειών που τόλμησαν να κάνουν παιδιά.

Με πρακτικές που γνώρισαν οι λαοί από κατακτητές που τους ζητούσαν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους οδηγώντας τους ακόμη και στα κάτεργα σε περίπτωση που αδυνατούσαν να τους πληρώσουν, οι τρεις εταίροι της κυβέρνησης προσπαθούν να μας χρυσώσουν το χάπι με δήθεν προοπτικές ανάπτυξης από τα μέσα της νέας χρονιάς, όταν γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι και το 2013 και ίσως και το 2014 θα είναι χρονιές ύφεσης που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανεργία, σε ακόμη περισσότερα λουκέτα στην αγορά, σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια.

Όσο τους ανεχόμαστε τόσο θα απεργάζονται σχέδια σε βάρος μας. Ίσως ήλθε η ώρα να πούμε όχι στη φτώχεια και τη μιζέρια, να πούμε όχι στα σχέδια της τρικομματικής αντιλαϊκής κυβέρνησης που έχει παραδώσει τα κλειδιά της χώρας στους δανειστές, που αποφασίζουν για εμάς χωρίς να μας ρωτούν και χωρίς να τους ενδιαφέρει αν μας οδηγούν στην εξαθλίωση στο βωμό του κέρδους των τοκογλύφων και του μεγάλου κεφαλαίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ