Η αξιολόγηση από το Υπουργείο Παιδείας των προτάσεων που είχαν υποβληθεί από τμήματα ΑΕΙ στο πλαίσιο της πρόσκλησης του για τη διεξαγωγή προγραμμάτων επικαιροποιήσης γνώσεων απόφοιτων ΑΕΙ (ΠΕΓΑ) ανέδειξε την πρόταση του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην πρώτη θέση στη θεματική Περιοχή Ιατρική-Φαρμακευτική-Βιοτεχνολογία.
Στόχος της πρότασης του Τμήματος είναι η επικαιροποίηση των γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ σε σύγχρονες τεχνικές βιο-ανάλυσης, οι οποίες βρίσκουν εφαρμογή στην υγεία, τη γεωργία, το περιβάλλον και τη διατροφή και το περιεχόμενο του έχει σχεδιαστεί ώστε να σχετίζεται με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και παράλληλα τα επιστημονικά του αντικείμενα να είναι άμεσα αξιοποιήσιμα στην παραγωγική διαδικασία.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους Α.Ε.Ι. που είναι απόφοιτοι Τμημάτων Βιολογίας, Βιοχημείας, Χημείας, Γεωπονίας, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Τεχνολογίας Τροφίμων, Ζωϊκής και Φυτικής Παραγωγής, Διαιτολογίας-Διατροφής, Περιβάλλοντος, Ιατρικών Εργαστηρίων, σε στελέχη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με συνάφεια στην παραγωγή, προώθηση, έλεγχο και πιστοποίηση προϊόντων διατροφής, καθώς και σε ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον ιατρικό, φαρμακευτικό και αγρο-διατροφικό τομέα. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο κύκλους υλοποίησης ανά ακαδημαϊκό έτος, με 150 ώρες εκπαίδευσης ανά κύκλο και θα είναι δωρεάν. Η διδασκαλία θα συνδυάζει τη δια ζώσης και την εξ΄ αποστάσεως επιμόρφωση, για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της οποίας τα συνεργαζόμενα ιδρύματα διαθέτουν όλες τις απαραίτητες υποδομές και εξοπλισμό. Για την υλοποίηση του Προγράμματος θα συνεργαστούν επιστήμονες, τόσο με συναφή όσο και με συμπληρωματική εξειδίκευση, από έξι Τμήματα τριών Α.Ε.Ι και από τέσσερις εταιρείες. Το περιεχόμενο του προγράμματος επιμόρφωσης διακρίνεται σε τέσσερις επιμέρους ενότητες, ως εξής:
Ενότητα 1: Βασικές βιοχημικές και βιοτεχνολογικές τεχνικές (25 ώρες)
Α. Τεχνικές ανάλυσης DNA και πρωτεϊνών
Β. Χημικές τεχνικές βιο-ανάλυσης
Ενότητα 2: Σύγχρονες τεχνικές βιο-ανάλυσης στη γεωργία και το περιβάλλον (25 ώρες)
Α. Βιοτεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος
Β. Βιοτεχνολογία και νέα βιολογικά γεωργικά προϊόντα
Γ. Βιοτεχνολογία και βελτιστοποιημένα φυτικά προϊόντα
Δ. Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (GMOs)
Ενότητα 3: Σύγχρονες τεχνικές βιο-ανάλυσης στη διατροφή (50 ώρες)
Α. Μικροβιολογική ανάλυση τροφίμων
Β. Μοριακή ιχνηλασιμότητα και ταυτοποίηση τροφίμων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής τους
Γ. Γενετικό προφίλ-μεταβολισμός και διατροφή
Δ. Απομόνωση, ανάλυση, ενσωμάτωση και αξιολόγηση φυτικών εκχυλισμάτων σε τρόφιμα
Ενότητα 4: Σύγχρονες τεχνικές βιο-ανάλυσης στην υγεία (50 ώρες)
Α. Μοριακή διάγνωση γενετικών νοσημάτων του ανθρώπου
Β. Μοριακή διάγνωση μικροοργανισμών
Γ. Μοριακή διάγνωση ιών
Δ. Ανοσοχημικές μέθοδοι
Ε. Μέθοδοι εύρεσης δεικτών για παθολογικές καταστάσεις