Πρόστιμο 200 ευρώ για οδηγούς μοτοσικλέτας και αυτοκινήτου που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης, διαθέτουν ληγμένο δίπλωμα, ή δίπλωμα για άλλη κατηγορία οχήματος από αυτό που οδηγούν και αφαίρεση άδειας οδήγησης (στις περιπτώσεις που αυτό υπάρχει) για 30 ημέρες προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο ενσωματώνει τις προβλέψεις Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στην έκδοση αδειών οδήγησης.
Το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων προβλέπει επίσης πρόστιμο 400 ευρώ για όσους οδηγούν φορτηγό (πλην των Δημοσίας Χρήσεως που εμπίπτουν σε άλλο νόμο) ή λεωφορείο χωρίς ή με ληγμένο Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (ειδική άδεια οδήγησης για την εν λόγω κατηγορία) και αφαίρεση του διπλώματος για 30 ημέρες εφόσον αυτό υπάρχει.
Το κόστος των παραβόλων για τις ιατρικές εξετάσεις παραμένουν στα 90 ευρώ και για την έκδοση της άδειας στα 30 ευρώ, ωστόσο αυξάνεται το συνολικό κόστος απόκτησης άδειας λόγω της υποχρέωσης παρακολούθησης περισσότερων ωρών πρακτικών μαθημάτων. Καθορίζεται ως προαπαιτούμενο της συμμετοχής στην πρακτική εξέταση, η ολοκλήρωση της θεωρητικής εκπαίδευσης και η επιτυχία στις αντίστοιχες εξετάσεις. Το δίπλωμα για μοτοποδήλατα δε θα εκδίδεται πλέον από την Τροχαία αλλά θεσπίζεται υποχρεωτική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης μοτοποδήλατου ή μοτοσικλέτας θα απαιτούνται 30 ώρες θεωρητικής εκπαιδευσης (οι οποίες δε θα επαναλαμβανονται για την αναβαθμιση του διπλώματος), 14 ώρες πρακτικής εκπαίδευσης (από 10 σήμερα που είναι σήμερα). Παράλληλα για τα ερασιτεχνικά διπλώματα οδήγησης αυτοκινήτου θα απαιτούνται 20 ώρες θεωρητικών μαθημάτων και 25 ώρες πρακτικών μαθημάτων (από 20 σήμερα).
Η ανανέωση του διπλώματος δεν θα γίνεται στα 65 έτη άλλα κάθε 15 χρόνια. Οι κάτοχοί τους μετά την 15ετία οφείλουν να περνούν εκ νέου ιατρικές εξετάσεις και εάν διαπιστωθεί πρόβλημα θα παραπέμπονται σε δευτεροβάθμιες επιτροπές χωρίς όμως να περνούν ξανά θεωρητικές ή πρακτικές εξετάσεις. Μετά τα 65 χρόνια η ανανέωση των διπλωμάτων θα πραγματοποιείται κάθε τριετία.
Αλλαγές προβλέπονται και για τους υποψήφιους οδηγούς μοτοσικλέτας οι οποίοι θα πρέπει να φορούν ειδικό ρουχισμό προστασίας κατά τη διάρκεια της πρακτικής εξέτασης, ενώ εισάγονται νέοι τύποι αδειών για τα δίκυκλα. Οι παλιές άδειες για δίκυκλα και ερασιτεχνικά διπλώματα αλλά και όσες εκδοθούν από εξετάσεις που έχουν ολοκληρωθεί έως και τις 18 Ιανουαρίου θα συνεχίσουν να ισχύουν είτε μέχρι τα 65 έτη του κατόχου τους είτε μεχρι το 2033, ανάλογα με την περίσταση.
Σημειώνεται ότι όλες οι αλλαγές στον τρόπο έκδοσης αδειών οδήγησης – πλην των προστίμων του ΚΟΚ για μη κατοχή διπλώματος – περιλαμβάνονται στο ΠΔ που εκδόθηκε τον Ιανουάριο και ενσωματώνεται στο εν λόγω νομοσχέδιο.
kathimerini.gr