Τα τρία τέταρτατωνκαλλιεργειώνστον κόσμοβασίζονται στην επικονίασητων μελισσών, δηλαδή τη μεταφορά της γύρης από τους ανθήρες ενός άνθους στο στίγμα του ίδιου ή άλλου άνθους του ίδιου είδους φυτού, αλλά σε όλο τον κόσμο ο αριθμός των μελισσών έχει υποστείσοβαρήμείωσητα τελευταία χρόνια, λόγω της απώλειας του φυσικού περιβάλλοντός τους, των ασθενειώνκαι, σύμφωνα μεαυξανόμενες επιστημονικές αποδείξεις, μερικών φυτοφαρμάκων, όπως τα νεονικοτινοειδή…
Οι άγριοιεπικονιαστές–όπωςοι βομβίνοι, οι πεταλούδες, τα σκαθάρια, οι σκνίπεςκαι οι σκώροι–είναιεπίσης ζωτικής σημασίας. Τα δύο τρίτα όμως και αυτών των ειδώνυφίστανταιμείωση του πληθυσμού τους.
Μια σειράαπόυψηλού προφίλεπιστημονικές μελέτεςτον τελευταίο χρόνο, συνδέουν όλο και περισσότερο τα νεονικοτινοειδή με τις επιβλαβείς επιπτώσειςστις μέλισσες, συμπεριλαμβανομένης και τηςτεράστιας απώλειας του αριθμού τωνβασιλισσώνπου παράγονται.
Τον Ιανουάριο, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονεςτου Ευρωπαϊκού Οργανισμού γιατην Ασφάλεια των Τροφίμωνδήλωσαν ότι τανεονικοτινοειδή(imidacloprid, clothianidinκαιthiamethoxam)είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τις μέλισσεςόταν χρησιμοποιούνταιστις καλλιέργειες με ανθοφορία.
Οι υπουργοί Γεωργίας των Ευρωπαϊκών κρατών υποστήριξαν όμως ότιτο οικονομικό κόστοςτης διακοπής της χρήσης των νεονικοτινοειδών,είναι μεγαλύτερο απότα …οφέλη.