Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός από το ΕΣΠΑ στο Πανεπιστημιακό

panepΝέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ενέταξε στο ΕΣΠΑ με απόφασή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Συγκεκριμένα πρόκειται για το έργο «Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού για την Πανεπιστημιακή Παθολογική, την Ενδοκρινολογική, την Αγγειοχειρουργική Κλινική και το Τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας» συνολικού προϋπολογισμού 338.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Μέσα από το ΕΣΠΑ η αιρετή Περιφέρεια σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και τις διοικήσεις των Νοσοκομείων της Θεσσαλίας, επιθυμούμε να βελτιώσουμε τις υποδομές τους και να τα κάνουμε αποδοτικότερα. Εξοπλίζουμε και αναβαθμίζουμε τη δημόσια υγεία, με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας προς το κοινωνικό σύνολο. Με την παρέμβαση αυτή αναβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο υπηρεσιών που παρέχουν οι κλινικές (Ενδοκρινολογική, Αγγειοχειρουργική, Παθολογική και τμήμα Αιμοδοσίας) για τον πληθυσμό του περίπου 1.000.000 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας».

Το έργο συνίστανται στην προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την κάλυψη αναγκών της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής, της Ενδοκρινολογικής Κλινικής, της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής και του τμήματος Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Ειδικότερα, ο εξοπλισμός που πρόκειται να προμηθευτεί το Νοσοκομείο για κάθε κλινική είναι:

Για την Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, δύο αναλυτές αερίων αίματος – ηλεκτρολυτών, μία φυγόκεντρο, ένα μικροσκόπιο φθορισμού με κάμερα, τρία φορητά μόνιτορ, δύο συσκευές BiPap, τρεις πολυκάναλους ηλεκτροκαρδιογράφους και εννέα αντλίες έγχυσης φαρμάκων.

Για την Ενδοκρινολογική Κλινική, μία συσκευή φωτογράφησης βυθού οφθαλμού, και μια ψυχόμενη φυγόκεντρο.

Για την Αγγειοχειρουργική Κλινική, δύο φορητά μόνιτορ, και ένας έγχρωμος υπερηχοτομογράφος.

Για το Τμήμα Αιμοδοσίας, ένα σύστημα ακτινοβόλησης αίματος.

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ως το μοναδικό τριτοβάθμιο ίδρυμα παροχής υπηρεσιών υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας καλύπτει μεγάλο όγκο ασθενών. Ενδεικτικά, στις κλινικές και τα εξωτερικά ιατρεία (παθολογική, αγγειοχειρουργική, ενδοκρινολογική, τμήμα αιμοδοσίας), για τις οποίες προορίζεται ο ανωτέρω εξοπλισμός, εξυπηρετούνται περίπου 10.000 περιστατικά κατ’ έτος.

Συγκεκριμένα θα προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς της παθολογικής κλινικής, η οποία επιπλέον θα μπορεί να διενεργεί αυτόνομα διαγνώσεις. Αντίστοιχα η Ενδοκρινολογική κλινική με τη χρήση της συσκευής φωτογράφησης βυθού οφθαλμού θα αποκτήσει τη δυνατότητα παρακολούθησης των ασθενών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη χωρίς αυτοί να παραπέμπονται για την αντίστοιχη εξέταση στην οφθαλμολογική κλινική. Η προμήθεια των μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών θα βελτιώσει κατακόρυφα τις παρεχόμενες υπηρεσίες ενώ ο υπερηχοτομογράφος θα συμβάλει σημαντικά στη διάγνωση αγγειακών παθήσεων. Τέλος, το τμήμα Αιμοδοσίας θα αποκτήσει αυτόνομη δυνατότητα ακτινοβόλησης παραγώγων αίματος χωρίς να στηρίζεται στη διαθεσιμότητα των γραμμικών επιταχυντών του τμήματος Ακτινοθεραπείας.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του έργου αυτού – που υποβλήθηκε στον τελευταίο κύκλο συγκριτικής αξιολόγησης πρόσκλησης έργων Υγείας- από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας, εγκρίθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας η ένταξη του στον Άξονα 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Θεσσαλία» του Προγράμματος, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ