ΚΚΕ κατά ΣΥΡΙΖΑ για την εκτροπή του Αχελώου

κκεΑνακοίνωση με αφορμή την ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους για τη συνέχιση των έργων εκτροπής του Αχελώου, εξέδωσε η Επιτροπή περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, βάλλοντας κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση 6 βουλευτών του, στρέφεται κατά της εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου, έργο πνοής για τον Θεσσαλικό κάμπο και  την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Θεσσαλίας. Είναι γνωστή η αποστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτροπή του Αχελώου.

Πίσω από τον αδυσώπητο πόλεμο που έχει κηρύξει το ΣΥΡΙΖΑ στην εκτροπή του Αχελώου κρύβεται η αντιαγροτική ΚΑΠ της ΕΕ, με την οποία συμφωνεί και την υπηρετεί με κάθε τρόπο. Το τεράστιο υδάτινο έλλειμμα της Θεσσαλίας αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για την διεύρυνση και ανάπτυξη της παραγωγής, χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρξουν καλλιέργειες και παραγωγές. Η εκτροπή του Άνω ρου του Αχελώου, με την προϋπόθεση της σύγκρουσης και ρήξης με την ΚΑΠ και την πολιτική της Ε.Ε, μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη της παραγωγικότητας, με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον λαό μας.

Κρύβονται τα μεγάλα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στα τρόφιμα και, γενικότερα, στην γεωργία, που δεν θέλουν την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία και στη χώρα μας, για να μην θιχτούν τα αμύθητα κέρδη τους.

Κρύβονται οι δήθεν οικολογικές ανησυχίες των διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «ειδικές και ιδιαίτερες» σχέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλει το πρόσχημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα έχει η εκτροπή του Αχελώου, ενώ τα έργα για την εκτροπή  έχει κατασκευαστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους και απομένουν ελάχιστα έργα ύψους μόλις 60 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί. Δεν ξεχνάμε ότι πριν λίγους μήνες απαίτησε να γκρεμιστούν τα έργα που έχουν ήδη γίνει για την εκτροπή του Αχελώου! Την ίδια στιγμή αποκρύπτει το γεγονός ότι αν δεν ολοκληρωθεί η εκτροπή τότε περίπου 550000 στρέμματα αρδεύσιμης γης στο θεσσαλικό κάμπο θα σταματήσουν να αρδεύονται, θα γίνει ερημοποίηση της Θεσσαλίας με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, στις καλλιέργειες αλλά και στον κίνδυνο που υπάρχει τα αμέσως επόμενα χρόνια να λείψει και αυτό ακόμη το νερό ύδρευσης από πόλεις και χωριά της περιοχής.

Στην ερώτηση των βουλευτών του επικαλείται την  κοινοτική οδηγία 2000/60 της Ε.Ε με την οποία συμφωνεί.  Οδηγία που στόχο έχει την μετατροπή του νερού από φυσικό αγαθό σε εμπόρευμα και ανοίγει την δρόμο για την είσοδο των ιδιωτών επιχειρηματιών στην διαχείριση των υδάτων και των ΔΕΥΑ. Είναι η οδηγία βάση της οποίας πληρώνουν χαράτσι οι αγρότες για την δήθεν νομιμοποίηση των γεωτρήσεων τους που στόχο έχει με την τοποθέτηση υδρομετρητών στις γεωτρήσεις με συνέπεια να πληρώνουν διπλά το νερό άρδευσης. Αυξημένη τιμή των τιμολογίων της ΔΕΗ και παράλληλα την ποσότητα του νερού που καταναλώνουν μέσω των υδρομετρητών.

Η εκτροπή του Αχελώου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει απαίτηση του λαού της Θεσσαλίας τόσο για την αξιοποίηση του νερού για άρδευση όσο και για ύδρευση και εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων που είμαστε ελλειμματικοί.

Είναι υπόθεση όλων να μην γίνουν ξερικά περίπου 550000 στρέμματα του εύφορου θεσσαλικού κάμπου που θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση του λαού μας, περίπου 2,5 δις ευρώ τον χρόνο δίνονται σήμερα για εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ενώ η μη εκτροπή θα έχει τεράστιες περιβαλλοντολογικές καταστροφές στην περιοχή.

Το ΚΚΕ καλεί πρώτα και κύρια τους αγρότες , τους μαζικούς φορείς και τον λαό της Θεσσαλίας να απαιτήσουν με πρωτοβουλίες την άμεση συνέχιση και ολοκλήρωση της εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου με την μεταφορά 600 εκατ κυβικών νερού το χρόνο».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com