Με την εκτροπή, οι αγρότες θα πουν το νερό, νεράκι

πουλακηςΤην κριτική της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» σχετικά με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των Διαχειριστικών Μελετών των υδατικών διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας παρουσίασε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Κώστας Πουλάκης.

Σημειώνοντας ότι «δυστυχώς – για άλλη μια φορά – βλέπουμε να ακολουθείται η πεπατημένη της εμμονής στην εκτροπή του Αχελώου», ο κ. Πουλάκης υποστήριξε ότι το σενάριο που προκρίνει μεταξύ των διαθέσιμων εναλλακτικών η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην πραγματικότητα δεν είναι το περιβαλλοντικά ηπιότερο, ούτε δε και το αποτελεσματικότερο. Όπως δε ανέφερε, «είναι πραγματικά να απορεί κανείς για πόσο καιρό ακόμα θα εμμένει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη γνωστή – αλλά απολύτως ξεπερασμένη και αποδεδειγμένα λανθασμένη – επιχειρηματολογία περί του δήθεν “περιβαλλοντικού” έργου του Αχελώου, η οποία έχει πλήρως αποκρουστεί τόσο από πλήθος έγκριτων ειδικών επιστημόνων όσο και από το ΣτΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αν είναι ποτέ δυνατόν το περιβαλλοντικό έγκλημα να βαφτίζεται περιβαλλοντική λύση!».

Ο κ. Πουλάκης υπογράμμισε ότι τα διαθέσιμα εναλλακτικά σενάρια – που εκτός των άλλων περιλαμβάνουν την εκπόνηση μικρότερων έργων ταμίευσης νερού – προβλέπουν μικρότερο υδατικό έλλειμμα, το οποίο είναι δυνατόν να περιοριστεί ακόμα περισσότερο, με περαιτέρω μείωση της ετήσιας στρεμματικής κατανάλωσης, με την εφαρμογή μεθόδων διαχείρισης της ζήτησης και την επέκταση της εφαρμογής ορθών πρακτικών άρδευσης και οικονομικότερων μεθόδων-τεχνολογιών άρδευσης. Όπως τόνισε, λοιπόν ο κ. Πουλάκης, τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με μία μελέτη αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, με στόχο, αφενός μεν τη γεωργική ανάπτυξη της περιοχής, αφετέρου δε την ταυτόχρονη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση αρδευόμενου νερού, θα αρκούσαν για να μηδενίσουν το έλλειμμα του υδατικού ισοζυγίου, χωρίς να πλήττουν τους αγρότες.

Εξάλλου, ο κ. Πουλάκης χαρακτήρισε ακατανόητη και πρακτικά αδύνατη την πρόβλεψη της εισήγησης ότι το σενάριο που περιλαμβάνει την εκτροπή του Αχελώου θα είναι κατά 50 εκατομμύρια ευρώ οικονομικότερο, «εκτός αν», όπως είπε, «δεν συνυπολογίζεται το κόστος που απαιτείται για την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου ή αυτό υποκοστολογείται, αφού άλλωστε ένα από τα μειονεκτήματα του Αχελώου είναι και ότι κανείς δεν ξέρει πόσο θα κοστίσει αυτή η ολοκλήρωση».

Μάλιστα, ο κ. Πουλάκης στάθηκε σε ένα μόνο σημείο που, όπως ανέφερε, «αποκαλύπτει το μέγεθος της υποκρισίας όσων προσπαθούν να εμφανιστούν ως υπερασπιστές των συμφερόντων του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας», αφού με βάση την εισήγηση για την έγκριση της ΜΠΕ προβλέπεται ότι «η τιμολόγηση του νερού θα αποτρέψει την όποια τάση κατασπατάλησής του». Το σημείο αυτό, όπως είπε ο κ. Πουλάκης, αποκαλύπει «το μέγεθος της απάτης», αφού «το κόστος του φαραωνικού έργου της εκτροπής του Αχελώου θα μετακυλιστεί στους αγρότες, μέσω της αύξησης της τιμής του νερού». Έτι, ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», αναρωτήθηκε κλείνοντας, απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη : «Έτσι σκοπεύετε να εξοικονομήσετε τα 50 εκατομμύρια ευρώ; Παίρνοντάς τα από τους Θεσσαλούς αγρότες που ήδη αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με την αγροτική πολιτική που ακολουθείτε; Αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα και η λαϊκιστική επίκληση των αγροτών της Θεσσαλίας, από τους υπέρμαχους της εκτροπής, αποδεικνύεται τελείως κάλπικη. Η εκτροπή του Αχελώου, ακόμα και αν καταφέρει ποτέ να ολοκληρωθεί, εκτός του ότι θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα το υδάτινο οικοσύστημα, αποδεικνύεται ότι θα έχει μία και μόνη συνέπεια για τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας : Θα πει το νερό, νεράκι».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ