Οι αρχαιολόγοι βρήκαν την είσοδο στην κόλαση

55Στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, οι θεοί ήταν μέρος της καθημερινής ζωής σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που θα μπορούσαν να κλέψουν την κόρη ή τον εραστή σας, να βοηθήσουν να κερδίσετε έναν πόλεμο, ή να θεραπεύσουν την ασθένειά σας. Κάποιοι θρυλικοί ήρωες επισκέφθηκαν ακόμη και το βασίλειο του θεού του κάτω κόσμου, που ονομαζόταν Άδης από τους Έλληνες, και Πλούτωνας από τους Ρωμαίους. Αλλά πού θα μπορούσατε να πάτε για να επισκεφτείτε τον κάτω κόσμο;…

Ο Όλυμπος είναι ένα πραγματικό βουνό στην ελληνική ηπειρωτική χώρα. Πιθανώς θα μπορούσατε να επισκεφθείτε το σπίτι των θεών, αν πηγαίνατε αρκετά ψηλά. Και αν πηγαίνατε αρκετά μακριά, στην αντίθετη κατεύθυνση, εν μέσω της ενεργού γεωλογίας της Μεσογείου και των πολλών ηφαιστείων της, μερικά θειούχα ανοίγματα στη Γη θα σας εξασφάλιζαν την πρόσβαση στον κάτω κόσμο.

Τώρα Ιταλοί αρχαιολόγοι που εργάζονται στην ελληνορωμαϊκή τοποθεσία της αρχαίας Ιεράπολης (το σημερινό Pamukkale) στην Τουρκία, έχουν ανακαλύψει την πύλη στον κάτω κόσμο. Προσκυνητές από όλο τον κόσμο έρχονταν την κλασσική εποχή, στην Ιεράπολη για να κάνουν μπάνιο στις θερμές πηγές της και να λατρέψουν στο Πλουτώνιο, τον περίβολο ενός ναού που κτίστηκε πάνω από μια σπηλιά με υπόγειες θερμές πηγές.

Ακολουθώντας το μονοπάτι των θερμών πηγών, η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο, με επικεφαλής τον Francesco D’Andria, αποκάλυψε την είσοδο του σπηλαίου. Μια χαραγμένη αφιέρωση στον Πλούτωνα πάνω από την είσοδο επιβεβαιώνει την ταυτότητα της πύλης.

Ο αρχαίος έλληνας γεωγράφος Στράβωνας, ο οποίος κατέγραφε ιστορίες από τα ταξίδια του στη Μικρά Ασία, αναφέρει τις συγκεκριμένες ιδιότητες” του Πλουτώνιου, λέγοντας ότι «αυτό είναι ένα άνοιγμα επαρκούς μεγέθους ώστε να χωράει ένας άνδρας, αλλά υπάρχει μια κάθοδος σε μεγάλο βάθος [ο] χώρος είναι γεμάτος με ένα θολό και σκοτεινό ατμό, τόσο πυκνό ώστε το κάτω μέρος του χώρου δύσκολα να μπορεί να διακριθεί τα ζώα που εισέρχονται πεθαίνουν αμέσως. Ακόμη και οι ταύροι, όταν μπαίνουν μέσα, πέφτουν κάτω και τους μεταφέρουν έξω νεκρούς. Εμείς, οι ίδιοι, ρίξαμε σπουργίτια μέσα, τα οποία αμέσως έπεσαν άψυχα.

Οι ευνούχοι ιερείς του Πλούτωνα αποδείκνυαν τη δύναμή τους με το να μπαίνουν στη σπηλιά και να βγαίνουν ζωντανοί (πιθανώς κρατώντας την αναπνοή τους, ή γνωρίζοντας κάποια ανοίγματα μέσα στη σπηλιά από όπου έπαιρναν αέρα), ενώ τα πουλιά που πετούσαν μέσα έπεφταν νεκρά από το δηλητήριο . Κατά τη διάρκεια των σύγχρονων ανασκαφών, τα νεκρά πτηνά στο χώρο βοήθησαν την αρχαιολογική ομάδα να βρει την πραγματική «πύλη στην κόλαση
Μελλοντικές ανασκαφές θα επικεντρωθούν στον επάνω περίβολο, όπου περιμένουν να βρουν ένα τεράστιο ναό του Πλούτωνα.

Διαφορετικό είδος κόλασης
Οι αρχαίοι είχαν μια πολύ διαφορετική άποψη για την κόλαση από τον Χριστιανισμό. Η κόλαση δεν ήταν ένας τόπος όπου οι κακοί άνθρωποι πήγαιναν όταν πέθαναν. Αντ’ αυτού, ήταν ένας τόπος όπου όλοι, καλοί και κακοί, κατέληγαν.

Πηγή:National Geographic

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ