Οι ερευνητέςέχουν ανακαλύψει ότιμια γρήγορημελέτητων χεριών– πιο συγκεκριμένα, τα μήκη του δείκτηκαι του παράμεσου–μπορούν να πουν πολλάγια την προσωπικότηταενός ατόμουκαι τον κίνδυνο ασθένειας. Φυσικά, τα μήκη δεν ελέγχουναυτά τα θέματα. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει συνήθως είναι το αντίθετο…
Στα αγόρια, “κατά τη διάρκειατης ανάπτυξης του εμβρύουυπάρχει μιααπότομη αύξησητης τεστοστερόνηςστα μέσατου δεύτερου τριμήνου» που φαίνεται ναεπηρεάζει τη μελλοντική υγεία και συμπεριφορά, λέει οPeteHurd, νευροεπιστήμοναςστο Πανεπιστήμιοτης Αλμπέρτα. Ένα αποτέλεσμα αυτής της απότομης αύξησης της τεστοστερόνης είναι ότι ο παράμεσος είναι σημαντικά μακρύτερος από το δείκτη.
Οι επιστήμονες συγκέντρωσανστοιχεία που δείχνουνπώς αυτή ηπρογεννητικήορμονική ανισορροπίαμπορεί να επηρεάσει τη ζωή κάποιου,από τηναύξηση ή τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, ως και τις προβλέψεις για το πόσο εύκολα ή όχι χάνουμε την ψυχραιμίαμας.
Οι ερευνητέςεξακολουθούν να μελετούν τι πυροδοτείαυτές τιςορμονικές αλλαγέςκαι έχουν ξεκινήσεινα ερευνούν την έκθεση σε χημικές ουσίες του περιβάλλοντος, τα επίπεδα του άγχουςκαι τη διατροφήκατά τη διάρκεια τηςεγκυμοσύνης.
Μετρήστε, λοιπόν,το δείκτη και τον παράμεσο, από τη βάση στην κορυφή. (Στις περισσότερες μελέτες χρησιμοποιήθηκε τοδεξί χέρι.) Διαιρέστετο μήκοςτου δείκτη του χεριούσας μετο μήκος τουπαράμεσου. Το πηλίκο το ονομάζουμε Fq (finger quotient = πηλίκοδάχτυλου).
Ο μακρύτερος παράμεσος δίνει αποτελέσματα με Fqμικρότερο από το 1, πράγμα που σημαίνει πιο“αρσενικό” σχήμα χεριού.
ΑυξημένηλεκτικήεπιθετικότηταFq<1 Όσο κοντύτερος ο δείκτης, τόσο πιο κοφτερή η γλώσσα σας: Τόσο στους άνδρες όσοκαι τις γυναίκες, όσο μικρότερο από το 1είναι το Fq, τόσο πιο πολλούς λεκτικούς διαξιφισμούς προβλέπει.
Βελτιωμένηαθλητική ικανότηταFq<1 Η μεγάληαύξησητης προγεννητικήςτεστοστερόνηςμπορεί να είναιδείκτης επιτυχιών στον αθλητισμό, καθώς και να υποδηλώνει ψυχική αντοχήστον αθλητισμό. Σε μια μελέτη, αθλητές(άνδρες και γυναίκες) βρέθηκαν ναέχουν κοντύτερο δείχτη απόάλλους αθλητές.
Βελτιωμένηαίσθηση της κατεύθυνσηςFq<1 Στις γυναίκες, μια πιοαρρενωπή αναλογία τείνεινα προβλέπειμια καλύτερη αίσθησητης κατεύθυνσης, επιβεβαιώνοντας και μια πρόσφατη έρευνα πουέδειξε ότι οι άντρεςτείνουν να έχουν καλύτερηεπίγνωση του χώρουαπό τις γυναίκες.
ΠερισσότερησωματικήεπιθετικότηταFq<1 Οι άνδρες μεκοντύτεροδείκτηείναι πιοπιθανό να μπλέκουν σε καυγάδες. Οι γυναίκεςμε το ίδιοσχήμα χεριούείναι πιο πιθανόνα αντιδρούν επιθετικά όταν τις προκαλούν.
Παίρνουν μεγαλύτερο ρίσκοFq<1 Οι άνδρεςπου βιώνουν μιαμεγαλύτερηαύξησητης προγεννητικήςτεστοστερόνης, και έτσι έχουνμεγαλύτερο παράμεσο, τείνουν να είναι πιο ριψοκίνδυνοι. Ένα παράδειγμα: Οι πιο επιτυχημένοιοικονομικάέμποροιτείνουν να έχουν τους μακρύτερους παράμεσους. Αυτά ταπρότυπα συμπεριφοράςφαίνεται να ισχύουν μόνο γιατους άνδρες.
ΥγιέστεραγόναταFq> 1 Όταν ο δείκτηςείναικοντύτερος από τον παράμεσο μπορεί να είναιένα σημάδι για πιθανότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα, ιδιαίτερα στις γυναίκες, συγκριτικά με άτοματων οποίων τα δάχτυλαέχουνίσα μήκη, ή έχουνμακρύτερο δείκτη.
Αυξημένος κίνδυνοςκαρκίνου του στόματοςFq> 1 Μεταξύ των ανδρών μεκαρκίνο του στόματος βρέθηκε ή πολύ μικρή διαφορά μεταξύτου δείκτη και του παράμεσου, ή να είναι μακρύτερος ο δείκτης, σε σύγκριση με άνδρες μεπρο-καρκινικές αλλοιώσειςτου στόματοςή καθόλουαλλοιώσεις,σύμφωνα με μελέτη.
Χαμηλότερος κίνδυνοςκαρκίνου του προστάτηFq> 1 Οι άνδρες με μεγάλο μήκος δεικτών καιμικρότεροπαράμεσοέχουν 33% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Ανείστεκάτω των 60 ετών, ο κίνδυνος είναιακόμα μικρότερος–87%.