Τα τρόφιμα που καθαρίζουν το συκώτι

3Το συκώτι είναι υπεύθυνο για τη συλλογή των τοξινών από το σώμα μας και την αποβολή τους. Διασπά και αφομοιώνει τις πρωτεΐνες και τα λίπη από τα τρόφιμα που τρώμε. Αποθηκεύει απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και επίσης διατηρεί ορμονικές ισορροπίες παράγοντας πρωτεΐνες και ένζυμα. Βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και επίσης απομακρύνει τα βακτήρια από το αίμα μας…

Σε περίπτωση που το συκώτι μας εκτεθεί υπερβολικά σε τοξίνες, οι λειτουργίες του μπορούν να διαταραχθούν. Δεν θα είναι σε θέση ούτε να αποτοξινώσει το σώμα σας, ούτε να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ακολουθεί μια λίστα με μερικά από τα τρόφιμα που συμβάλλουν στο να διατηρείται υγιές το συκώτι μας και να λειτουργεί κανονικά:

Σκόρδο

Το σκόρδο έχει βασικά συστατικά που βοηθούν στην αποτοξίνωση του σώματός μας και την ενεργοποίηση των ηπατικών ενζύμων. Στο σκόρδο υπάρχουν το σελήνιο και η αλλισίνη, φυσικές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για τον καθαρισμό του ήπατος. Προστατεύουν επίσης  το συκώτι από τις τοξικές βλάβες.

Γκρέιπ φρουτ

Η άφθονη ποσότητα βιταμίνης C και τα αντιοξειδωτικά κάνουν το γκρέιπφρουτ ιδανικό για τον καθαρισμό του ήπατος. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό γκρέιπφρουτ για να ενισχυθεί η παραγωγή βασικών αποτοξινωτικών ενζύμων. Αυτά τα ένζυμα απαλλάσσουν το σώμα  από καρκινογόνες ουσίες και άλλες βλαβερές τοξίνες. Η νεραντζινίνης που επίσης βρίσκεται στο γκρέιπφρουτ βοηθά το ήπαρ στην καύση των λιπών.

Παντζάρια και καρότα

Τα παντζάρια και τα καρότα είναι πολύ φιλικά προς το ήπαρ τρόφιμα, καθώς και τα δύο περιέχουν βήτα-καροτίνη και φλαβονοειδή που βοηθούν στην ορθή λειτουργία του.

Πράσινο τσάι

Οι κατεχίνες που βρίσκονται σε αφθονία στο πράσινο τσάι, βοηθούν στην εξάλειψη του συσσωρευμένου λίπους του ήπατος και επίσης βελτιώνουν τη λειτουργία του. Του  παρέχουν επίσης προστασία από τις επιβλαβείς τοξίνες.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, η ρόκα, και τα ραδίκια, είναι γνωστό οτι απορροφούν τις βλαβερές τοξίνες από το αίμα. Παρέχουν στο συκώτι ένα πολύ ισχυρό μηχανισμό που εξουδετερώνει τις επιπτώσεις των επιβλαβών χημικών ουσιών.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο βοηθούν στην παραγωγή της γλουταθειόνης, μια ένωση χρήσιμη για τη διαδικασία καθαρισμού του ήπατος. Το αβοκάντο σώζει το συκώτι από την τοξική υπερφόρτωση, αλλά και ενισχύει την ικανότητα καθαρισμού του. Για να επαναφέρετε ένα κατεστραμμένο ήπαρ, τρώτε 1 έως 2 αβοκάντο κάθε εβδομάδα για ένα μήνα.

Σταυρανθή λαχανικά

Το κουνουπίδι και το μπρόκολο βοηθούν στην παραγωγή κάποιων φυσικών ενζύμων στο συκώτι που καθαρίζουν το σώμα από καρκινογόνες ουσίες και άλλες επιβλαβείς τοξίνες. Αυτά τα λαχανικά παρέχουν προστασία κατά διαφόρων τύπων καρκίνου. Το λάχανο επίσης  βοηθά με τον ίδιο τρόπο.

Λεμόνια και λάιμ

Ένα ποτήρι νερό με χυμό λεμονιού ή λάιμ το πρωί μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του ήπατος και την αποτοξίνωση του.

Καρύδια

Η αργινίνη που περιέχουν τα καρύδια είναι χρήσιμη για την αποτοξίνωση του ήπατος και προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες της αμμωνίας. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και η γλουταθειόνη συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία καθαρισμού του ήπατος. Μην ξεχνάτε να τα μασάτε καλά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ