Κίνδυνος για την υγεία από τα σπασίματα στο δίκτυο ύδρευσης του Αμπελώνα

amiantΑντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα που απειλούν την υγεία τους είναι το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι του Αμπελώνα, αλλά και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΤ, εξαιτίας των συνεχών σπασιμάτων στο δίκτυο ύδρευσης από αμίαντο, που παρατηρούνται λόγω των έργων που γίνονται για την κατασκευή των κεντρικών αγωγών αποχέτευσης. Οι ζημιές στο αμιάντινο δίκτυο είναι συνεχείς και σοβαρές λόγω της παλαιότητάς του, αλλά και του σαθρού εδάφους στο οποίο έχει εγκατασταθεί με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Αμπελώνα να περνούν πολλές ώρες καθημερινά χωρίς νερό και κυρίως να είναι εκτεθειμένοι στις ίνες του επικίνδυνου αμίαντου που φτάνει στα σπίτια τους μέσω του δικτύου μετά την αποκατάσταση της κάθε βλάβης. Εκείνοι όμως που κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο είναι οι εργαζόμενοι στα συνεργεία της ΔΕΥΑΤ που αποκαθιστούν τις βλάβες, αφού είναι καθημερινά εκτεθειμένοι, στον επικίνδυνο αμίαντο χωρίς να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που προβλέπονται για την αποκατάσταση αμιάντινων δικτύων.

Κίνδυνος εμφάνισης καρκίνων

Από το 1935, που συνδέθηκε η χρήση προϊόντων αμιάντου με την ανάπτυξη καρκίνου, μέχρι σήμερα, πολλά έχουν γραφτεί και ανακοινωθεί αλλά η ουσία παραμένει ότι έχουμε φτάσει στο 2013 και,  παρά τις απαγορεύσεις και τις οδηγίες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι κάτοικοι του Αμπελώνα αλλά και του Τυρνάβου συνεχίζουν να δέχονται στο σώμα τους τις εξαιρετικά βλαβερές για την υγεία ίνες αμιάντου.

Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου που συνδέεται με τον αμίαντο είναι το μεσοθηλίωμα, μία ασθένεια όπου τα κακοήθη κύτταρα αναπτύσσουν στο mesothelium, μία προστατευτική επένδυση που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των εσωτερικών οργάνων του σώματος.

Η πιο συχνή τοποθεσία του είναι η υπεζωκότος (εξωτερική επένδυση των πνευμόνων και εσωτερική θωρακικό τοίχωμα) αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο περιτόναιο (η επένδυση της κοιλιακής κοιλότητας), της καρδιάς, του περικαρδίου (ένας σάκος που περιβάλλει την καρδιά) ή vaginalis tunica.

Οι κίνδυνοι στον Αμπελώνα

Η χρήση σωλήνων από αμίαντο στα δίκτυα ύδρευσης των πόλεων δεν αποτελεί από μόνη της ικανό παράγοντα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου. Το μεγάλο πρόβλημα όμως δημιουργείται από τις φθορές στο δίκτυο σωληνώσεων που περιέχουν αμίαντο καθώς αυτές απελευθερώνουν στο νερό και τον αέρα τις θανατηφόρες ίνες αμιάντου.

Τις τελευταίες ημέρες το δίκτυο ύδρευσης στον Αμπελώνα παρουσιάζει συχνές βλάβες, με σπασίματα αγωγών και διαρκείς επισκευές από τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΤ. Αυτό αποτελεί και την πραγματική απειλή για τη δημόσια υγεία και θα εξηγήσουμε το πώς.

Κάθε φθαρμένος σωλήνας, απελευθερώνει στο πόσιμο νερό αλλά εν μέρη και στον αέρα τις επικίνδυνες ίνες. Ο ανθρώπινος οργανισμός  μπορεί να αποβάλλει τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες εσπνεύσιμες ίνες γιατί η αναπνευστική οδός είναι εφοδιασμένη με μηχανισμό άμυνας που απομακρύνει και καταστρέφει τις ίνες που έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 3μ, ενώ επίσης μπορεί να αποβάλλει με φυσικό τρόπο τις ίνες που πιθανόν να ληφθούν με την τροφή και το νερό.

Οι μικροσκοπικές όμως ίνες αμιάντου με διάμετρο μικρότερη από 3μ και μήκος πάνω από 5μ μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες. Αυτές οι ίνες αμιάντου αν φθάσουν στις πνευμονικές κυψελίδες δεν μπορούν να μεταβολιστούν και είναι σχεδόν αδύνατον να αποβληθούν.

Κάθε φθαρμένος σωλήνας απελευθερώνει ίνες ενώ κάθε σπάσιμο που προκαλεί θρυμματισμό των υλικών στέλνει μέσω του δικτύου τον καρκίνο σε εκατοντάδες σπίτια στην πόλη. Οι δε επισκευές, ειδικά αν δεν γίνονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο απελευθερώνουν και στον αέρα τα θανατηφόρα μικροσωματίδια με πρώτα θύματα τους, συχνά απροστάτευτους εργαζόμενους.

Καιρός λοιπόν είναι η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑ Τυρνάβου να πάψουν να βλέπουν τη ΔΕΥΑΤ σε την κότα που κάνει τα χρυσά αβγά και ας φροντίσουν για την άμεση αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης από αμίαντο και κυρίως ας θωρακίσουν τους εργαζόμενους που καθημερινά παλεύουν με τον επικίνδυνο αμίαντο. 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ