Καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας ο Πειθαρχικός Κώδικας

??????????Η καταχρηστική εφαρμογή του επικαιροποιημένου Πειθαρχικού Κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων για μείωση του συνολικού αριθμού εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά παραγγελία της τρόικας, καθώς και οι ποινικές διώξεις πολιτών, μελών κινήσεων και πρωτοβουλιών ενάντια στα διόδια, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας με τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Κατσαρό και τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Τρ. Τσάτσαρο (γ.γ.), Αντ. Γραβάνη (ταμία) και Ι. Τσιάμπα (μέλος).

Η βουλευτίνα Λάρισας Ηρώ Διώτη και ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Πέτρος Παπαγεωργίου έθεσαν στους δικηγόρους της Λάρισας το ζήτημα της καταχρηστικότητας του Ν. 4093/2012, υποστηρίζοντας ότι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με πρόσχημα την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, έχει εξαπολύσει πογκρόμ εναντίον των εργαζομένων στο Δημόσιο, παραβιάζοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο τεκμήριο της αθωότητας. Επ’ αυτού τους κάλεσαν να λάβουν ξεκάθαρη θέση.

«Είναι σαφέστατο πλέον, ότι ειδικά με την χρήση της κατηγορίας της “ανάρμοστης συμπεριφοράς”, είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να “τσουβαλιάζονται” κατ’ αυτόν τον τρόπο υπάλληλοι που μπορεί να έχουν μια αντιδικία με έναν ιδιώτη, υπάλληλοι με πολιτική δράση, συνδικαλιστές κοκ» σημείωσαν στο πλαίσιο της συζήτησης τα μέλη του κλιμακίου, και πρόσθεσαν: «Στο ίδιο πλαίσιο, ακόμη και οι πολίτες που υπερασπίζονται τη συνταγματικώς και υπερνομοθετικώς κατοχυρωμένη προσωπική ελευθερία κίνησης, οι οποίοι κατηγορούνται με σειρά έωλων κατηγορητηρίων, και έχουν την επαγγελματική ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, κινδυνεύουν και αυτοί με αυτοδίκαιη αργία κι ενδεχομένως απόλυση».

Τα μέλη του Δ.Σ. υπενθύμισαν την πάγια θέση του Συλλόγου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των εθνικών δρόμων, και προανήγγειλαν ότι στην επόμενη Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ο Δ.Σ.Λ. θα θέσει επίσημα το θέμα του νέου Πειθαρχικού Κώδικα, με αιχμή το θέμα της κατάφωρης παραβίασης του συνταγματικά κατοχυρωμένου τεκμηρίου της αθωότητας, που στιγματίζει τον εργαζόμενο και θίγει την προσωπική του αξιοπρέπεια και προσβάλει το νομικό πολιτισμό της χώρας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ