ΔΗΜΑΡ: Εφερε στη Βουλή τις συντάξεις ανασφάλιστων ομογενών

ψυρραςΒουλευτές  της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ μεταξύ των οποίων και ο Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσαν ερώτηση (με αρ. Πρωτ. 11532/06.06.2013) προς τον Υπουργό  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σχετικά με την διακοπή συντάξεων του ΟΓΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς.

Στην ερώτησή τους αναφέρουν: «Τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης προκάλεσαν οι ρυθμίσεις του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α’/12.11.2012) σε παλιννοστούντες ομογενείς από την Αλβανία και τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. που λάμβαναν τα περασμένα χρόνια τη σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα από τον ΟΓΑ.

Η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, όπως προβλέφθηκε στο άρθρο πρώτο της υποπαραγράφου ΙΑ.6.παραγρ.5, του Ν. 4093/2012, οδήγησε στην οριστική διακοπή του συγκεκριμένου προνοιακού επιδόματος για αρκετούς μέχρι πρότινος δικαιούχους. Ειδικότερα, η διάταξη ορίζει ως προϋποθέσεις για τη χορήγηση της εν λόγω σύνταξης τη μόνιμη και νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα για 20 έτη καθώς και τη μη λήψη σύνταξης από άλλο κράτος.

Με την υπ’ αριθμ. 7542/21.2.2013 ερώτηση, είχαμε ρωτήσει τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αν εξετάζει την περίπτωση συμψηφισμού των ποσών των συντάξεων του ΟΓΑ και του εξωτερικού, ώστε να μην αλλοιώνεται το συνολικό ποσό που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος που πληροί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.

Ο κ. Υπουργός είχε καταστήσει σαφές στην υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ90022/6121/181 απάντησή του ότι «όποιος λαμβάνει σύνταξη από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, ανεξαρτήτως ποσού, θα διακοπεί η καταβολή της σύνταξης του ανασφάλιστου υπερήλικα, είτε είναι ομογενής είτε Έλληνας υπήκοος» και ότι « ειδική εξαίρεση από τις ανωτέρω διατάξεις για τους ομογενείς από την Αλβανία και τη Ρωσία δεν προβλέπεται».

Ωστόσο, ο κ. Υπουργός με συνέντευξή του στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του τηλεοπτικού σταθμού « ΣΚΑΪ» που προβλήθηκε στις 4 Ιουνίου 2013, παραδέχτηκε ότι η σχετική διάταξη του Ν. 4093/2012 συνιστά κοινωνική αδικία για πολλούς ομογενείς και προανήγγειλε πρωτοβουλίες για την αποκατάστασή της.

Κατόπιν όλων αυτών

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Σε πόσες περιπτώσεις έγινε διακοπή της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων λόγω της εφαρμογής του Ν. 4093/2012;

• Ποιο ήταν το δημοσιονομικό όφελος που προέκυψε από τη διακοπή και ποιος ήταν ο αρχικός στόχος;

• Εξετάζει τη μείωση του χρόνου νόμιμη και και μόνιμης παραμονής στα 15 έτη, αντί των 20 που ισχύει βάσει του Ν. 4093/2012;

• Με δεδομένο ότι αρκετοί ομογενείς λαμβάνουν ιδιαίτερα πενιχρές συντάξεις από τα κράτη από τα οποία προήλθαν, εξετάζουν τη δυνατότητα συμψηφισμού των ποσών των συντάξεων του ΟΓΑ και του εξωτερικού, ώστε να μην αλλοιώνεται το συνολικό ποσό που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ