Κείμενο αρχών και θέσεων από τη “Λαρισαίων Πόλις”

sapkΚάλεσμα σε όλους τους πρώην υποψήφιους, τα μέλη και τους φίλους της παράταξης, αλλά και κάθε πολίτης που βρέθηκε στο πλευρό της «Λαρισαίων Πόλις» τα 6 χρόνια της δράσης της στο δήμο Λαρισαίων να πάρουν μέρος στην ολομέλεια που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ. σε αίθουσα του ξενοδοχείου Διόνυσος απηύθυναν σήμερα ο νέος επικεφαλής της παράταξης Γ. Σούλτης και σύμβουλοι της «Λαρισαίων Πόλις».

Όπως ανέφεραν στην Ολομέλεια θα επαναπροσδιοριστούν οι αρχές και οι θέσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, και για το πως θα πορευτεί η παράταξη από εδώ και πέρα μέχρι τις Δημοτικές Εκλογές. Θα πρέπει επίσης να λυθούν κάποια βασικά οργανωτικά προβλήματα τα οποία υπήρξαν τα δύο τελευταία χρόνια και να αποφασιστεί το οργανωτικό σχήμα με το οποίο θα λειτουργήσει η παράταξη από εδώ και πέρα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Σούλτης ανέφερε ότι η Δημοτική Ομάδα σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις και συζητήσεις που έγιναν από την αλλαγή του επικεφαλής μέχρι σήμερα κατέληξε σε μια καταγραφή των βασικών θέσεων και αρχών της παράταξης.

Το κείμενο αυτό αρχών αποτελεί και την εισήγηση του επικεφαλής και της δημοτικής ομάδας, προς την ολομέλεια, για συζήτηση και τελική διαμόρφωση.

Το κείμενο αρχών σε γενικές γραμμές αναφέρει:

•  Η παράταξη είναι μια αυτοδιοικητική παράταξη, πραγματικά ανεξάρτητη από κάθε κομματική επιρροή.  Όταν λέμε ανεξάρτητη εννοούμε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται μόνο από την παράταξη και δεν επηρεάζονται με οποιοδήποτε τρόπο από οποιαδήποτε κομματική απόφαση, ούτε απευθύνονται με οποιοδήποτε τρόπο σε κάποιο κόμμα. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα από επιλογές θέσεων μέχρι χρίσματα και υπόδειξη υποψηφίων. Αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε εναντίον των  κομμάτων, μιλάμε, επικοινωνούμε και ανταλλάσσουμε απόψεις και θέσεις με κάθε κόμμα που απηχεί στις απόψεις μας. Τα μέλη μπορούν να ανήκουν σε οποιοδήποτε δημοκρατικό κόμμα, αρκεί να ασπάζονται τις βασικές αρχές της παράταξης.

•  Η παράταξη στήριξε την αλλαγή του Καλλικράτη. Τώρα στέκεται κριτικά απέναντι του και πιστεύει ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα καλά του Καλλικράτη και να βελτιωθεί σε πάρα πολλά σημεία. Πιστεύει ότι η αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε κρίση και η παράταξη πρέπει να παλέψει προς την κατεύθυνση των θεσμικών βελτιώσεων.

• Εν μέσω κρίσης η αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την καταπολέμηση της ανεργίας, την στήριξη της δημόσιας Υγείας και Παιδείας. Η «Λαρισαίων Πόλις» πιστεύει στον κοινωνικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

• Θέλει μια πραγματική αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους. Θέλει τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης, αλλά λέει όχι σε όποια μορφή ιδιωτικοποίησης των βασικών κοινωνικών αγαθών.

• Πιστεύει σε μια αυτοδιοίκηση που στηρίζεται στις συμμετοχικές διαδικασίες, και όχι στην αρχή ενός ανδρός,  σε  έναν πελατειακό δήμο.

Παράλληλα υποστήριξε ότι στη Λάρισα υπάρχει εδώ και χρόνια ένα σύστημα εξουσίας που βρίσκεται κόντρα σε όλες αυτές τις αρχές και το οποίο υποθηκεύει πια το μέλλον της Λάρισας.

«Η παράταξη μας πιστεύει ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα πραγματικά αυτοδικοικητικό κίνημα αρχών στο οποίο θα συμμετέχουν δημοτικές παρατάξεις, συλλογικότητες, φορείς και πολίτες οι οποίοι θα συμφωνήσουν σε ένα προγραμματικό σχέδιο.

Η παράταξη μας καλεί κάθε δημοκρατική δημοτική παράταξη, κάθε συλλογικότητα, τους φορείς και τον κάθε πολίτη να συζητήσουμε χωρίς προαπαιτούμενα  σε αυτή τη βάση», κατέληξε ο κ. Σούλτης. 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ