ΕΟΑΣΛ: Να δοθούν άμεσα δίκαιες αποζημιώσεις στους χαλαζόπληκτους

χαλαζι-αχλΑντιπροσωπεία του Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ συμμετείχε στην συνάντηση με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που πραγματοποιήθηκε στα Δένδρα-Τυρνάβου για την σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε τοπικές κοινότητες του Δήμου Τυρνάβου το βράδυ της Παρασκευής.

Εκτιμήθηκε ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και έχουν χτυπηθεί Ροδάκινα-Αμπέλια- Βερίκοκα-Σιτηρά-Καρπούζια-Αχλάδια. Οι παραγωγοί πρέπει όσο το δυνατόν γρηγορότερα να κάνουν τις δηλώσεις ζημιάς ώστε άμεσα να ξεκινήσει η εκτίμηση των ζημιών με προτεραιότητα στις καλλιέργειες που είναι στο στάδιο της συγκομιδής. Στην ανακοίνωση της ΕΟΑΣΛ τονίζονται τα εξής:

“Οι διαβεβαιώσεις των υπευθύνων και της διοίκησης του ΕΛΓΑ δεν μας καθησυχάζουν. ΟΙ αγρότες έχουν πικρή εμπειρία από τις κατά καιρούς αποζημιώσεις που έχουν πάρει.

Αυτό που απαιτούμε είναι οι εκτιμήσεις να είναι άμεσες και πάνω από όλα αντικειμενικές και οι αποζημιώσεις δίκαιες και να δοθούν γρήγορα στους παραγωγούς.  Αλλιώς υπάρχει ορατός κίνδυνος συνάδελφοι μας να μην μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα.

Η ίδια διαδικασία να πραγματοποιηθεί για τις καλλιέργειες που υπέστησαν ανάλογες ζημιές στον Δήμο Ελασσόνας επίσης το βράδυ της Παρασκευής.

Η ΕΟΑΣΝΛ για μια ακόμη φορά τονίζει την αναγκαιότητα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές που οφείλονται σε φυσικά αίτια, να καλύπτει την παραγωγή αλλά και το κεφάλαιο και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς. Για να γίνει αυτό χρειάζεται επαρκή κρατική χρηματοδότηση ενώ σήμερα ο ΕΛΓΑ λειτουργεί ανταποδοτικά και στηρίζεται μόνο τις κάθε χρόνο και  υψηλότερες εισφορές των αγροτών και κτηνοτροφών”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ