ΜΟΝΟΓΑΜΙΚΟΙ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Οι επιστήμονες φαίνεται πως βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο να κατανοήσουν τους λόγους πίσω από την εξέλιξη της μονογαμίας, με δύο νέες μελέτες που ερευνούν τα διάφορα πλεονεκτήματα που έχουν ένα αρσενικό και ένα θηλυκό όταν ζευγαρώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα…
Η κύρια θεωρία είναι ότι τα αρσενικά μένουν με τα θηλυκά για να βοηθήσουν στο μεγάλωμα των απογόνων, ειδικά στους ανθρώπους, όπου το μεγάλωμα ενός παιδιού απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα και τεράστια αποθέματα ενέργειας μέχρι να φτάσει στη ενηλικίωσή του.
Και οι δύο μελέτες, όμως, που δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences η μία και στο Science η άλλη, έδειξαν πως οι μπαμπάδες άρχισαν να ασχολούνται ενεργά ως γονείς με τα παιδιά τους αργότερα, όταν πλέον είχαν αρχίσει να είναι ήδη μονογαμικοί.
Σύμφωνα με τον Dieter Lukas, ζωολόγο στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, «η πατρική φροντίδα εξελίχθηκε μετά την εδραίωση της μονογαμίας και φαίνεται πως αποτελεί περισσότερο συνέπεια παρά αιτία της εξέλιξης της μονογαμίας.»
Ωστόσο, αν και οι δύο μελέτες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα, διαφοροποιούνται ως προς τα συμπεράσματά τους σχετικά με το τι ήταν αυτό που ώθησε αρχικά τα αρσενικά και τα θηλυκά να μείνουν μαζί.
Στη μελέτη του PNAS, ερευνητές από τη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία βρήκαν πως η μονογαμία βοήθησε τους πατεράδες να προστατεύσουν τα ευάλωτα μικρά τους να μην σκοτωθούν από τα άλλα αρσενικά.
Η έρευνα, που βασίστηκε σε δεδομένα από 230 πρωτεύοντα είδη, έδειξε πως τα θηλυκά καθυστερούν να αποκτήσουν περισσότερα μωρά όσο ασχολούνται με το μεγάλωμα του παιδιού τους. Έτσι, τα αντίπαλα αρσενικά προσπαθούν να σκοτώσουν το μωρό ώστε να αναγκάσουν τη μητέρα να ξαναμείνει έγκυος μαζί τους και να αποκτήσουν έτσι τους δικούς τους απογόνους.
Ο κίνδυνος, λοιπόν, της βρεφοκτονίας από τα αντίπαλα αρσενικά φαίνεται πως είναι ο λόγος -σύμφωνα με την πρώτη μελέτη- που ώθησε το αρσενικό να μείνει με ένα μόνο θηλυκό και να «απαρνηθεί» την πολυγαμική του φύση.
Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η μονογαμία επήλθε λόγω του ανταγωνισμού. Επειδή τα θηλυκά ήταν διασκορπισμένα, η καλύτερη στρατηγική για το αρσενικό ήταν να μείνει με μία μόνο θηλυκιά, να την υπερασπιστεί και να διασφαλίσει ότι αυτός θα είναι ο πατέρας όλων των απογόνων της.
Οι ερευνητές ταξινόμησαν περίπου 2.500 είδη θηλαστικών ως μοναχικά, κοινωνικά μονογαμικά ή ομαδικά και βρήκαν πως τα μονογαμικά είδη ήταν εκείνα όπου οι πηγές τροφής τους -όπως κρέας και φρούτα- ήταν διασκορπισμένες και έπρεπε να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να τις βρουν. Αντίθετα όμως με τη μελέτη του PNAS, οι ερευνητές του Cambridge δεν συμπεριέλαβαν τους ανθρώπους στην ανάλυσή τους και είναι επιφυλακτικοί για το αν τα ευρήματά τους αφορούν και στον homo sapiens.
Εξάλλου, ο άνθρωπος είναι ένα ασυνήθιστο ζώο, που εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από τον πολιτισμό και αυτό αλλάζει πολλούς από τους βασικούς κανόνες της εξέλιξης.
Πηγή:¨enet.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ