ΜΟΝΟ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΗΛΟΥ

μηλοΑνακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων της επαρχίας Αγιάς

Η γιορτή μήλου που ξεκίνησε το Σάββατο στην Αγιά συνοδεύτηκε για μια ακόμη φορά από ευχολόγια και παραινέσεις στους μηλοπαραγωγούς της επαρχίας από τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο.

Ειπώθηκαν πολλά για την όντως εξαιρετική ποιότητα των μήλων, για το μεράκι και την τεχνογνωσία των παραγωγών, για τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες.

Δεν ειπώθηκε κουβέντα για το πάγιο αίτημα των αγροτικών συλλόγων και αγροτών της Επαρχίας Αγιάς για  την δημιουργία και λειτουργία Σταθμού Γεωργικών Προειδοποιήσεων στην περιοχή. Η λειτουργία του θα μειώσει θεαματικά το κόστος παραγωγής που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στην παραγωγή μήλων, θα παράγονται ακόμη πιο υγιεινά και φθηνά μήλα για τον ελληνικό λαό, θα υπάρξει μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον και την υγεία των Αγιωτών με την δραστική μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων.

Ενώ έκαναν υποδείξεις στους αγρότες για αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών και την εξασφάλιση ποιότητας των μήλων, που ούτως ή άλλως είναι ποιοτικά, δεν ανέφεραν κουβέντα για τους απλήρωτους παραγωγούς από τους εμπόρους και την ανύπαρκτη προστασία που έχουν από το κράτος. Ενώ το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο, οι αγρότες παραδίδουν τα μήλα στους εμπόρους χωρίς να εξοφλούνται ή με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή. Ποια μέτρα θα λάβει το υπουργείο για να εκλείψει αυτό το φαινόμενο; Για να εξασφαλιστεί η εμπορία των μήλων με κατάθεση εγγυητικών επιστολών από τους εμπόρους πριν να έρθουν και να ασκήσουν εμπορία στην περιοχή; Πως θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί που βλέπουν τον κόπο τους να χάνεται και ζουν με το άγχος και το φόβο των ακάλυπτων επιταγών και των «κανονιών» που είναι συνεχόμενα στην περιοχή;

Δεν υπάρχει καμιά προστασία των παραγωγών και αυτό δεν μπορούν να το λύσουν ούτε οι ομάδες παραγωγών ούτε οι συνεταιρισμοί που με τον νόμο 4015/11 μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρείες στις οποίες δεν χωράνε οι φτωχοί αγρότες. Οι εμποροβιομήχανοι που μονοπωλούν τον τομέα της μεταποίησης εκβιάζουν τους αγρότες και αγοράζουν κοψοχρονιά την παραγωγή τους εξαιτίας και του γεγονότος ότι τα αγροτικά προϊόντα είναι φθαρτά και πρέπει να διατεθούν σε πολύ μικρή χρονική περίοδο στην κατανάλωση. 

Μίλησαν ακόμη και για περιορισμό των εισαγωγών όταν γνωρίζουν πολύ καλά πως οι ελληνικές κυβερνήσεις στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της ΚΑΠ έχουν υπογράψει συμφωνίες που επιτρέπουν την αθρόα εισαγωγή ομοειδών αγροτικών προϊόντων στην χώρα μας και μάλιστα χωρίς δασμούς ώστε να έρχονται πιο φθηνά και να κερδοσκοπούν οι μεγαλοεισαγωγείς,  με συνέπεια τα ελληνικά προϊόντα να πετιούνται ή να μένουν απούλητα. Αυτή τη πολιτική και οι ίδιοι στηρίζουν, ας μην κοροϊδεύουν λοιπόν τους αγρότες…

Όσο για την εμβάπτιση των πράσινων μήλων εκφράζουμε τις ανησυχίες μας καθώς δεν υπήρξε ρητή διαβεβαίωση ότι θα εξασφαλιστεί η εμβάπτιση τους με το κατάλληλο σκεύασμα.

Τέλος να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά στον αναπληρωτή Υπουργό κ. Χαρακόπουλο πως η Αγιά δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα μικροκαρπίας. Αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται σε άλλη περιοχή της χώρας μας που καλλιεργεί μήλα. Το εφιστούμε  για να μην εκτίθεται αλλά συνιστά πρόβλημα να υπάρχει τέτοια άγνοια από τον  καθ ύλη αρμόδιο…

Οι  Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Αγιάς καλούν τους αγρότες να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν τους συλλόγους διεκδικώντας λύσεις για όλα τα παραπάνω μέσα από τις συλλογικές δράσεις του αγροτικού κινήματος.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com