Την τιμητική της είχε χθες η «Ελευθεροτυπία» καθώς ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, σε έξαλλη κατάσταση, υποχρεώθηκε να παραδεχθεί τις αποκαλύψεις για τα γενόσημα, ότι δηλαδή στη χώρα μας πωλούνται ακριβότερα ακόμη και κατά 880% σε σχέση με την εύπορη Σουηδία…
Αποτέλεσμα ήταν να εξαγγείλει «γενναίες μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το ύψος αυτών των μειώσεων. Εκτός εαυτού μάλιστα ο υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην «Ε», αφήνοντας υπαινιγμούς για τις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τη διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, στοιχεία όμως που ήταν τα επίσημα της EFPIA (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φαρμακοβιομηχάνων). Κάτι που προφανώς ξέχασε να σημειώσει.
Με τσιρίδες
Κατά τα άλλα, ο υπουργός με έντονα τα χαρακτηριστικά επιχειρήματα της καταρρέουσας ελληνικής πολιτικής τάξης, όπου πάντα φταίει κάποιος άλλος γι’ αυτά που οι ίδιοι αποφάσισαν, επιτέθηκε χθες ευθέως σε όλους τους δημοσιογράφους θεωρώντας τους υπεύθυνους για τα χάλια του συστήματος Υγείας.
Εκτιμώντας προφανώς ότι όλα κινούνται σε ρυθμούς… τηλεπώλησης, ο κ. Γεωργιάδης μετέτρεψε μια προαναγγελθείσα συνέντευξη Τύπου σε τηλεοπτικό στούντιο, όπου τον πρώτο ρόλο αναλαμβάνει εκείνος που μπορεί να τσιρίζει περισσότερο.
Ένθερμο συμπαραστάτη του στην τηλεοπτική παρωδία ενημερωτικής εκπομπής ο κ. Γεωργιάδης είχε τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας Γιώργο Πατούλη, ο οποίος είχε αναλάβει το ρόλο του υποβολέα και χειροκροτητή στο σόου του υπουργού.
Βέβαια ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε τη χορήγηση δωρεάν φαρμάκων που θα διατίθενται στους ανασφάλιστους υπό προϋποθέσεις. Ούτε αυτό όμως μπορεί να χρεωθεί στον υπουργό της κατάρρευσης του συστήματος Υγείας. Πιστώνεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στο Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), που αποφάσισαν να βοηθήσουν εκατομμύρια συμπολίτες μας, οι οποίοι βιώνουν την κρίση εξαιτίας πολιτικών προσώπων σαν τον κ. Γεωργιάδη.
Ο υπουργός Υγείας δεν δίστασε να επιτεθεί μάλιστα λεκτικά κατά των δημοσιογράφων, τους οποίους αρχικά είχε καλέσει σε συνέντευξη Τύπου για τα γενόσημα φάρμακα, η οποία όμως αιφνιδίως μετατράπηκε σε επικοινωνιακού τύπου εκδήλωση για την ανακοίνωση της δημιουργίας τράπεζας φαρμάκων για ανασφάλιστους. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Γεωργιάδης άλλαξε την ατζέντα του και προτίμησε να υπογράφει «on camera» σύμφωνο συνεργασίας για την τράπεζα φαρμάκων.
Οι δημοσιογράφοι αρχικά αντέδρασαν για την αλλαγή της ατζέντας, αλλά στη συνέχεια ξεκίνησαν να ρωτούν για το θέμα της τράπεζας φαρμάκων, δεδομένου ότι αντίστοιχο πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί και τον Δεκέμβριο του 2012.
Ο υπουργός Υγείας, μη επιθυμώντας να απαντήσει στις συγκεκριμένες ερωτήσεις, επεσήμανε ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν συμπεριφέρονται όπως οι δημοσιογράφοι του εξωτερικού, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να ανακαλύπτουν πάντα το κακό». Στο πλαίσιο αυτό τους χαρακτήρισε «γκρινιάρηδες» όπως «τα στρουμφάκια».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί συμπαραστάτης του υπουργού Υγείας, χαρακτήρισε τους δημοσιογράφους «ανακριτές» λόγω των ερωτήσεων που υπέβαλαν.
Κατά τα άλλα, ο Συνδέσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος ( ΣΦΕΕ) θα προσφέρει δωρεάν φάρμακα και μέσω του ΙΣΑ και της Εκκλησίας θα διανέμονται σε όσους συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα για την προμήθειά τους. Τα φάρμακα αυτά είναι εξάμηνης διατηρησιμότητας.
Κατά προτεραιότητα τα φάρμακα θα χορηγηθούν σε όσους ήδη έχουν λάβει το δωρεάν εισιτήριο υγείας.
Σε αυτή τη φάση υπολογίζεται ότι 10.500 ανασφάλιστοι και άνεργοι συμπολίτες μας προμηθεύτηκαν το σχετικό δελτίο υγείας, ενώ έχουν υποβληθεί περίπου 34.000 αιτήσεις.