ΚΡΕΜΑ ΠΟΔΙΩΝ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΙΟ HIV ΚΑΘΩΣ ΟΔΗΓΕΙ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΣΤΗΝ …ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

Η Ciclopirox, ένα κοινό φάρμακο που οι δερματολόγοι δίνουν για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών, φαίνεται να έχει μια όχι και τόσο μικρή παρενέργεια: την εξάλειψη του ιού HIV, που προκαλεί AIDS…

Σε μια μελέτη που διεξήχθη στο Rutgers New Jersey Medical School, το Ciclopirox όχι μόνο εξαφανίζει εντελώς τον ιό HIV από κυτταρικές καλλιέργειες, αλλά σε αντίθεση με τις περισσότερες σημερινές θεραπείες, ο ιός δεν εμφανίζεται και πάλι, όταν σταματήσει η χορήγηση του φαρμάκου. Αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ θα χρειάζεται να παίρνει κάποιος το φάρμακο για το υπόλοιπο της ζωής του.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μια πτυχή του HIV, που τον καθιστά ιδιαίτερα ανθεκτικό, ακόμη και στις πιο ισχυρές αντιιικές θεραπείες, είναι η ικανότητά του να απενεργοποιεί την αλτρουιστική οδό της αυτοκτονίας του κυττάρου – που συνήθως ενεργοποιείται όταν ένα κύτταρο έχει υποστεί βλάβη ή μολυνθεί. Το Ciclopirox λοιπόν απενεργοποιεί την …απενεργοποίηση του μονοπατιού της αυτοκτονίας.

Είναι προφανές ότι θα χρειαστούν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να μελετηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του Ciclopirox, αλλά το γεγονός ότι ήδη θεωρείται ασφαλές για ανθρώπινη χρήση θα μπορούσε να κάνει τη διαδικασία πιο σύντομη από το συνηθισμένο.

Πηγή:Scientific American

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ