ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΟΔΥΣΣΕΑΣΤο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), θέτει σε λειτουργία το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό – “ΟΔΥΣΣΕΑΣ”».

Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο.

Το Έργο “ΟΔΥΣΣΕΑΣ” απευθύνεται σε Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπηκόους Τρίτων χωρών, ανεξαρτήτως καταγωγής, από την ηλικία των 16 ετών και άνω, χωρίς καμία διάκριση, σύμφωνα με την αρχή της ίσης μεταχείρισης και στο πλαίσιο διασφάλισης της ισότητας των ευκαιριών πρόσβασης και ένταξης στη δια βίου μάθηση.

Το Έργο αφορά στην οργάνωση και λειτουργία εκπαιδευτικού προγράμματος για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας ως Δεύτερης, στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού ώστε όλοι οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν τις γλωσσικές δεξιότητες και τις πρακτικές, κοινωνικές και (δια)πολιτισμικές ικανότητες που απαιτούνται για την επίτευξη γλωσσικής και πολιτισμικής κατανόησης, απαραίτητο στοιχείο για την ενεργό κοινωνική ένταξη των ίδιων και των οικογενειών τους.

Η ολοκλήρωση του κάθε προβλεπόμενου κύκλου σπουδών δίνει στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις αντίστοιχες εξετάσεις Ελληνομάθειας. Το έργο αξιοποιεί την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως μέσο για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κινδύνου κοινωνικού αποκλεισμού, για την αποτελεσματικότερη ενεργό ένταξη των μεταναστών, καθώς και για τη δυνατότητα απόκτησης του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος στην Ελλάδα.

Το Έργο, σε επίπεδο σχεδιασμού, στήριξης, υλοποίησης και παρακολούθησης βασίζεται στις σύγχρονες αρχές, μεθοδολογίες, τεχνικές και εργαλεία της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, που αφορούν στη συγκεκριμένη ομάδα-στόχο που απευθύνεται ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της.

Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης διαρθρώνεται σε τέσσερα επίπεδα:

-Α1, διάρκειας 125 ωρών (Εισαγωγικά μαθήματα στην ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό, καθώς και στον τρόπο ζωής της ελληνικής κοινωνίας),

-Α2, συνολικής διάρκειας 175 ωρών (Μαθήματα ελληνικής γλώσσας διάρκειας 150 ωρών και Στοιχεία της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού διάρκειας 25 ωρών),

-Β1, συνολικής διάρκειας 185 ωρών (Μαθήματα ελληνικής γλώσσας, διάρκειας 160 ωρών και Στοιχεία της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, διάρκειας 25 ωρών)-

Β1, διάρκειας 195 ωρών με έμφαση στην κατανόηση και παραγωγή προφορικού λόγου. Η ανάπτυξη των προφορικών δεξιοτήτων ομιλίας (δηλαδή κατανόηση προφορικού λόγου και παραγωγή προφορικού λόγου) είναι αναγκαία στις καθημερινές επικοινωνιακές ανάγκες της ομάδας-στόχου με τους φυσικούς ομιλητές της νέας ελληνικής. Μέσα από τη δημιουργία των ανάλογων τμημάτων ελληνομάθειας η αντιμετώπιση της ανάγκης αυτής μπορεί να συστηματοποιηθεί και να ενισχυθεί με το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό (διδακτικά εγχειρίδια και οπτικοακουστικά μέσα).Μετά την ολοκλήρωση του κάθε εκπαιδευτικού επιπέδου, οι εκπαιδευόμενοι αξιολογούνται με ανάλογο «εργαλείο προόδου» προκειμένου να διαπιστωθεί η απόκτηση των δεξιοτήτων του αντίστοιχου επιπέδου.

Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν.

Πληροφορίες-Εγγραφές για το Νομό Λάρισας, απευθυνθείτε στα Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6980102586 &  6946753712. E-mail: merasidea@yahoo.gr.    (Αιτήσεις στο χώρο του ΚΔΒΜ Δήμου Λαρισαίων-πρώην ΚΕΕ Λάρισας, Αιόλου 2, 2ος όροφος, Τ.Κ 41221).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ