ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΥΡΙΣΕΤΕ, ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

«Η ικανότητα όσφρησης συνδέεται με το πρώτο κρανιακό νεύρο και είναι συχνά ένα από τα πρώτα πράγματα που επηρεάζεται όταν υπάρχει εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών», αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Αλλά με τους ασθενείς της νόσου Alzheimer, η αίσθηση της όσφρησης επηρεάζεται με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο:…

Η όσφρηση από το αριστερό ρουθούνι είναι πολύ πιο μειωμένη από ότι από το δεξί. Περίεργο, αλλά αληθινό!

Κατά τη διάρκεια πειράματος που έκαναν οι ερευνητές βούλωσαν το ένα ρουθούνι και μετρούσαν την απόσταση που ο ασθενής χρειαζόταν για να μυρίσει μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο. Σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, το αριστερό ρουθούνι είχε αποδυναμωθεί τόσο πολύ ώστε για να ανιχνεύσει τις οσμές έπρεπε το φυστικοβούτυρο να βρίσκεται, κατά μέσο όρο, 10 εκατοστά κοντύτερα από ότι στο δεξί ρουθούνι. Αυτό συμβαίνει μόνο με ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Το φυστικοβούτυρο χρησιμοποιείται επειδή είναι μια λεγόμενη «καθαρή οσμή (Γενικά η αίσθηση της όσφρησης περιλαμβάνει στην πραγματικότητα δύο διαφορετικές αισθήσεις: την οσφρητική αίσθηση, ή την οσμή, καθώς και την αίσθηση του τριδύμου. Το φυστικοβούτυρο δεν έχει το στοιχείο του τριδύμου. Είναι μόνο οσφρητική, και αυτό το καθιστά ιδανικό για το πείραμα, αφού το Αλτσχάιμερ συνδέεται μόνο με την οσφρητική αίσθηση.)

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πραγματικά υπέροχο, φθηνό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα άτομα με Αλτσχάιμερ. Η ασθένεια δεν είναι εύκολο να ανιχνευθεί, απαιτείται νευρολογική εξέταση, καθώς και διανοητική, και πρέπει να πραγματοποιείται από έναν επαγγελματία. Ενώ η δοκιμή με φυστικοβούτυρο; Πολύ πιο εύκολη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ