Η ΑΛΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΦΚ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

χαρακτσαυτΜόνο ως κοροϊδία σε βάρος των αγροτών και ως κυβερνητική αλητεία μπορούν να εκληφθούν όσα συνέβησαν από την Τετάρτη 9  μέχρι την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου σχετικά με την επιστροφή της β’ δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αφού άλλα χρήματα περίμεναν να βρουν οι αγρότες στους λογαριασμούς τους βάσει των επίσημων ανακοινώσεων των συναρμόδιων υπουργών και άλλα (πολύ λιγότερα) βρήκαν.

Το πρωί της προηγούμενης Τετάρτης ξεδιάντροπα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωνε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών ξεπεράστηκαν όλα τα προβλήματα και οι αγρότες θα εισπράξουν τη β’ δόση από το απόγευμα της ίδιας μέρας. Μάλιστα ο κ. Τσαυτάρης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι: «Με την πληρωμή της 2ης δόσης ολοκληρώνεται η ικανοποίηση του αιτήματος των αγροτών, η καταβολή της πληρωμής να συμβαδίζει με τις ανάγκες των εκμεταλλεύσεων, όπως αυτήν την εποχή που συμπίπτει με την  ολοκλήρωση συγκομιδής των ανοιξιάτικων καλλιεργειών και την προετοιμασία για τη σπορά των χειμερινών. Η καταβολή αυτή αποτελεί την τελευταία καταβολή με βάση την υφιστάμενη διαδικασία γιατί, όπως έχει ανακοινωθεί, με βάση τη δέσμευση της Κυβέρνησης, η διαδικασία αυτή από 1.1.2014 θα αλλάξει». Αυτά τα πανηγύρια το πρωί της Τετάρτης γιατί από το πρωί της Πέμπτης που οι περισσότεροι αγρότες κόντεψαν να πάθουν εγκεφαλικό βλέποντας τα χρήματα που είχαν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Τσαυτάρης και Χαρακόπουλος άλλαξαν τροπάριο.

Ετσι φτάσαμε στην Παρασκευή που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τους αγρότες υπομονή άλλων δεκαπέντε ημερών για να εισπράξουν το σύνολο της β’ δάσης της επιστροφής του ΕΦΚ.

Ειδικότερα το υπουργείο ανέφερε τα εξής:

«Για την Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου Κίνησης 2013 η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ήταν 80 εκατ. ευρώ για την 1η  δόση και αντίστοιχο ποσό για τη 2η δόση, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζονταν οι αναγκαίοι εθνικοί πόροι. Με απόφαση του κ. Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά  η 2η  δόση της επιστροφής θα είναι ισόποση της 1ης δόσης. Μετά τη χθεσινή τμηματική πληρωμή της 2ης δόσης ο Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανακοινώνουν ότι έχουν εξασφαλισθεί οι αναγκαίες πιστώσεις και η εξόφληση της υπόλοιπης τμηματικής δόσης θα γίνει σε διάστημα δύο εβδομάδων». Πόσο μεγαλύτερη αλητεία και πόσο μεγαλύτερη κοροϊδία άραγε απέναντι σε ανθρώπους που περίμεναν αυτά τα χρήματα για να ξεκινήσουν καλλιεργητικές εργασίες;

Και σαν να μην έφτανε αυτή η ανακοίνωση του υπουργείου ήλθε να και ο αναπληρωτής υπουργός Μ. Χαρακόπουλος να καθησυχάσει με δήλωσή του τους αγρότες λέγοντας τα εξής:

«Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει στο ακέραιο τη δέσμευσή της για την επιστροφή της δεύτερης, ισόποσης με την πρώτη, δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες. Μετά και την παρέμβαση του πρωθυπουργού, δεν μπορεί κάποιοι, μάλλον ατυχείς, χειρισμοί, που προκάλεσαν εύλογη αναστάτωση στους αγρότες, να επισκιάσουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση εν μέσω της οικονομικής κρίσης διασφαλίζει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για τη στήριξη των παραγωγών.  Η κυβέρνηση στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγρότες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει έμπρακτα ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματά τους με ευαισθησία».

Ο κ. Χαρακόπουλος φαίνεται ότι απευθύνεται σε ηλίθιου ή πιστεύει ότι η επίκληση του ονόματος του πρωθυπουργού θα λειτουργήσει όπως τα καθρεφτάκια στους ιθαγενείς. Μόνο που οι αγρότες ούτε κουτοί είναι ούτε ως ιθαγενείς έμαθαν να συμπεριφέρονται.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ