ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

γελαληςΕξηγήσεις για τη μεταφορά του ελέγχου μεγάλων φορολογικών υποθέσεων στις κατά τόπους Εφορίες (ΔΟΥ) ζητούν με ερώτηση τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Λάρισας Δημήτρης Γελαλής, απευθυνόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν «σκανδαλώδη» την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την πάταξη της μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγής και της βαριάς οικονομικής εγκληματικότητας σε βάρος του Δημοσίου, αντίθετα με την σπουδή στην επιβολή φόρων και περικοπών στους πιο αδύνατους και υπογραμμίζουν ότι είναι υπερεπείγουσα ανάγκη να προχωρήσουν επιτέλους αυτές οι υποθέσεις, τη στιγμή που εξυφαίνονται νέα μέτρα και μνημόνια εναντίον μίας ήδη εξοντωμένης κοινωνίας.

Σύμφωνα με το υπ’αρ. πρωτ. 13723/7.10.2013 έγγραφο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ, ο έλεγχος των υποθέσεων που απειλούνται με παραγραφή μεταβιβάζεται στις κατά τόπους Εφορίες. Με βάση τα παραπάνω, ρωτούν τον αρμόδιου Υπουργό: «Σε ποιες ακριβώς υποθέσεις αναφέρεται το υπ’αρ.πρωτ. 13723/7.10.2013 έγγραφο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ; Εμπίπτουν στις υποθέσεις αυτές οι φορολογικοί έλεγχοι που σχετίζονται με τις λίστες Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Λιχτενστάιν, ακινήτων του Λονδίνου και εμβασμάτων εξωτερικού; Τι ποσά έχουν βεβαιωθεί και εισπραχθεί (ανά υπόθεση) από τις υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, της λίστας Λουξεμβούργου, της λίστας Λιχτενστάιν, των ακινήτων Λονδίνου, των εμβασμάτων εξωτερικού; Πόσοι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί για τις 2062 καρτέλες της λίστας Λαγκάρντ που περιέχουν, βεβαίως, πολλαπλάσια ονόματα συνδεδεμένων προσώπων, φυσικών και νομικών; Πού οφείλεται η καθυστέρηση και η αναποτελεσματικότητα στον έλεγχο αυτών των υποθέσεων; Ποιοι οι λόγοι διαβίβασης των υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στις εφορίες; Γιατί δεν δίνονται άμεσα, με διάταξη νόμου ή εγκύκλιο (αν πράγματι υφίσταται κενό ή ζήτημα ερμηνείας), οι απαιτούμενες αρμοδιότητες στο ΣΔΟΕ ώστε να μην απαιτείται η μεταβίβαση των υποθέσεων στις εφορίες; Πόσοι ελεγκτές έχουν απασχοληθεί από 1-1-2013 αποκλειστικά και ανά μήνα με τα θέματα της λίστας Λαγκάρντ, της λίστας Λουξεμβούργου, της λίστας Λιχτενστάιν, των ακινήτων Λονδίνου, των εμβασμάτων εξωτερικού; Πόσοι ελεγκτές έχουν απασχοληθεί ανά μήνα με αυτά τα θέματα, παράλληλα με άλλες υποθέσεις; Πώς είναι δυνατόν να επιβαρυνθούν οι εφορίες με πρόσθετο ελεγκτικό έργο, όταν αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα οργάνωσης, έλλειψης προσωπικού και μειωμένης νομικής αρμοδιότητα των ελεγκτών τους σε σχέση με τους ελεγκτές του Σ.Δ.Ο.Ε. (π.χ. στα θέματα ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών); Προτίθεται ο Υπουργός να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε η διετής παράταση παραγραφής που προβλέπεται από την παρ. 5 του αρ. 37 του Ν. 4141/2013 να επεκτείνεται σε όλες τις υποθέσεις των χρήσεων που παραγράφονται και να μην περιοριστεί μόνο για τις υποθέσεις που θα εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι 31-12-2013;»

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com