Μια μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα που διοργανώθηκε από την ΕΛΜΕ Λάρισας και πήραν μέρος σε αυτή εκπαιδευτικοί από πολλές πόλεις, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Η συγκέντρωση έγινε στο Σύνταγμα μπροστά στην βουλή και από εκεί έγινε πορεία προς το προεδρικό μέγαρο με συνοδεία των ΜΑΤ, οπού οι καθηγητές ζήτησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ατιπροσωπία αποτελούμενη από τρία άτομα του Δ.Σ της ΕΛΜΕ και τρία άτομα της συντονιστικής επιτροπής αγώνα, συναντήθηκαν στο Προεδρικό μέγαρο με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Προεδρίας στην οποία η αντιπροσωπία επέδωσε υπόμνημα.
Η κ. Τριανταφύλλου, αφού τους άκουσε προσεκτικά, είπε πως θα αναφέρει στον Πρόεδρο και θα κανονίσει μια συνάντηση μαζί του.
Κατόπιν η αντιπροσωπεία των καθηγητών πήγε στο γραφείο του Πρωθυπουργού και συναντήθηκαν με τον ειδικό σύμβουλο κ. Παπαστάμου στον οποίο επίσης επιδόθηκε υπόμνημα.
Ο κ. Παπαστάμου ζήτησε να ενημερωθεί για τις διαθεσιμότητες και τα προβλήματα των ΕΠΑΛ, από τον κ. Βελισιώτη ( σύμβουλος του υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης ) και δεσμεύθηκε να μεταφέρει τις πληροφορίες στον πρωθυπουργό, αλλά και να κανονίσει μια συνάντηση μαζί του στα μέσα Νοέμβρη.
Το υπόμνημα που επέδωσε η αντιπροσωπεία μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:
«Για την κατάργηση, άκριτα και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, των νευραλγικών τομέων Υγείας – Πρόνοιας, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αισθητικής – Κομμωτικής στα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ, καθώς και αντιστοίχων ειδικοτήτων στις ΣΜΕΑΕ Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης ( ΕΕΕΕΚ ) και ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής που συνεπάγεται :
Α) την συρρίκνωση του δημόσιου επαγγελματικού σχολείου και τον άμεσο αποκλεισμό περισσοτέρων από 20.000 μαθητών , από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Β) την στέρηση της δυνατότητας πρόσβασης των παραπάνω μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω της φοίτησής τους στα ΕΠΑΛ.
Γ) την διαθεσιμότητα και επικείμενη απόλυση 2.122 εκπαιδευτικών λειτουργών από τους παραπάνω τομείς, καθώς και όλων των εργαστηριακών εκπαιδευτικών του κλάδου ΔΕ, με κριτήριο καθαρά αριθμητικό.
Στο υπόμνημά τους οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα ζητάνε :
1)Επαναλειτουργία όλων των τομέων και των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ που καταργήθηκαν, με ένταξή τους στο νέο ΕΠΑΛ και όχι στις άτυπες δομές κατάρτισης, και να μπορούν όλοι οι μαθητές να φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στους τομείς και τις ειδικότητες που επιθυμούν. Ειδικότερα για φέτος να λειτουργήσει άμεσα και η Β’ τάξη του τομέα Υγείας – Πρόνοιας.
2)Επαναφορά όλων των εκπαιδευτικών στις οργανικές τους θέσεις.
3)Να μην υπάρξει καμία απόλυση εκπαιδευτικού με άμεση μετάβαση στην κινητικότητα.
4)Να αποσυρθεί άμεσα η άδικη και απαράδεκτη Υπουργική απόφαση του ΥΠΑΙΘ, ( 10656/18-9-13 με ΦΕΚ 2490/4-10-13 ) που αφορά στην κατανομή των 925 θέσεων εκπαιδευτικών στα ΙΕΚ/ΣΕΚ και σε άλλες δομές της κατάρτισης ΔΒΜ για δύο κυρίως λόγους:
Α) Οι θέσεις που προβλέπει δεν καλύπτουν όλους τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα
Β) Εξαιρεί τους παρακάτω κλάδους εκπαιδευτικών:
· ΔΕ01.05 Οικοδόμοι
· ΔΕ10.08 Ηλεκτροσυγκολλητές
· ΔΕ01.15 Αργυροχρυσοχοΐας
· ΔΕ01.17 Κομμωτικής
· ΠΕ18.09 Κοινωνικής εργασίας
· ΠΕ18.10 Νοσηλευτικής
· ΠΕ18.11 Μαιευτικής
· ΠΕ18.29 Φωτογραφίας
· ΠΕ18.37 Δημόσιας Υγιεινής
· ΠΕ18.39 Επισκεπτών Υγείας