Τον δρόμο για την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων συνολικού ύψους 128 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία ανοίγει η ένταξη στο ΕΣΠΑ των επενδυτικών σχεδίων 1.218 επιχειρήσεων, υφιστάμενων και νέων, από την περιφέρεια. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων εγκρίθηκαν χθες από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και δημοσιοποιήθηκαν στο διαδίκτυο.
Με την απόφαση εντάσσονται άμεσα στο Πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών» 356 έργα στη Θεσσαλία συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 46.872.887,42 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 22.992.843,36 ευρώ.
Επιπλέον, προκειμένου να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η επενδυτική δραστηριότητα, αποφασίστηκε η παροχή δυνατότητας ενίσχυσης και στα έργα τα οποία κατά την αξιολόγηση βαθμολογήθηκαν με βαθμό μεγαλύτερο του 50, αλλά δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες άμεσα ενταγμένων έργων λόγω εξάντλησης του αρχικού προϋπολογισμού του προγράμματος. Τα έργα αυτά είναι στη Θεσσαλία 862 συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 81.472.148,72 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 39.705.554,75 ευρώ.
Δηλαδή το σύνολο των επενδυτικών προτάσεων που μπορούν να ενισχυθούν από το πρόγραμμα στη Θεσσαλία είναι 1.218 με συνολικό προϋπολογισμό επενδύσεων 128.345.036,14 ευρώ και δημόσια δαπάνη 62.698.398,11 ευρώ. Η υπερδέσμευση γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να διοχετευθεί στην αγορά το μέγιστο δυνατό ποσό από τα Κοινοτικά κονδύλια που είναι διαθέσιμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι λόγω της κρίσης ορισμένες ενδέχεται να μην υλοποιήσουν τις επενδύσεις.
Προϋπόθεση για την ένταξη των πρόσθετων έργων είναι:
-Η υποβολή έως την 28.02.2014 από τον δικαιούχο στον ΕΦΕΠΑΕ αίτησης επαλήθευσης-πιστοποίησης έργου τουλάχιστο για το 30% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης ή αποδεικτικών στοιχείων έγκρισης δανείου ισόποσου τουλάχιστο με το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης και
-Η επαλήθευση των ανωτέρω από τον Ενδιάμεσο Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα ΕΦΕΠΑΕ.
– Η διαδικασία ένταξης των έργων αυτών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο την 30.06.2014.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών της Θεσσαλίας για το Πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών» ήταν πάρα πολύ μεγάλο κι είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν τριπλασιάστηκε η δημόσια δαπάνη (δημόσια χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων) από τα 22 εκατ. στα 62 εκατ. ευρώ προκειμένου να ικανοποιηθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια τα οποία αξιολογήθηκαν πάνω από την βάση.
Για την επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης του Προγράμματος καθώς και την αύξηση του προϋπολογισμού του επέδειξε προσωπικό ενδιαφέρον ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός συμβάλλοντας με διαρκείς παρεμβάσεις και προτάσεις στο αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην απλοποίηση των διαδικασιών. Αποτέλεσμα είναι η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων να ολοκληρωθεί στο χρονικό διάστημα – ρεκόρ των τεσσάρων μηνών όταν υπάρχουν άλλα Προγράμματα για επιχειρήσεις χωρίς αξιοσημείωτη πρόοδο ακόμη και μετά από 16-18 μήνες.
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Β’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών κ. Κώστας Αγοραστός μαζί με τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ κ. Γιάννη Σγουρό είχαν χθες συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον γενικό γραμματέα Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) κ. Γιώργο Γιαννούση.
Μετά τη συνάντηση ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε σε δηλώσεις του: «“Laboremus” (ας εργαζόμαστε). Είναι η λέξη, το μήνυμα που δημιουργήθηκε μέσα από τη συνεργασία με το Υπουργείο. Αξιοποιήσαμε το χρόνο, κερδίσαμε το χρόνο. Και μέσα από την ανατρεπτική διαδικασία αλλά δημιουργικά ανατρεπτική διαδικασία, γιατί ανατρέψαμε όλη τη διαδικασία που γινόταν στο παρελθόν, είδαμε ότι έχουμε θετικά αποτελέσματα.
Βέβαια, το “laboremus” πρέπει να ισχύσει κι από δω και πέρα. Πρέπει να ισχύσει σ’ αυτούς οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα και εντάχθηκαν σχεδόν όλοι όσοι πέρασαν τη βάση, κι είναι λογικό αυτό. Και εδώ είναι μια θετική δυναμική και απόφαση του Υπουργείου, πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων τα τραπεζικά ιδρύματα και οι σύμβουλοι των επιχειρήσεων που στήριξαν αυτή την προσπάθεια στις επιχειρήσεις. Διότι είναι κρίσιμο το σημείο να πάμε γρήγορα. Πιστεύουμε στο πρόγραμμα αυτό, όπως πίστεψαν και πολλοί μικρομεσαίοι. Αλλά πρέπει σύντομα να δούμε και τα απτά μετρήσιμα αποτελέσματα.
Πιστεύουμε ότι η δύναμη της συνεργασίας και η δύναμη της εργασίας, μπορούν να φέρουν σιγά-σιγά θετικά αποτελέσματα».