Το θέμα της πώλησης ως φρέσκου του γάλακτος μακράς διάρκειας άνοιξαν για μια ακόμη φορά προχθές οι «σοφοί» του ΟΟΣΑ, οι οποίοι στην έκθεση που έκαναν κατόπιν παραγγελίας του υπουργείου Ανάπτυξης που πλήρωσε για αυτή περίπου 1 εκ. ευρώ, θεωρούν ότι αν αυξηθεί η διάρκεια του παστεριωμένου γάλακτος τότε θα πέσει η τιμή στο ράφι.
Την πρόταση αυτή έσπευσαν να υιοθετήσουν αμέσως οι φωστήρες του υπουργείου Ανάπτυξης που ανάθεμα αν ξέρουν τι σημαίνει αυτό για την κτηνοτροφία μας και άρχισαν ήδη να κάνουν σχέδια για το πώς θα κυκλοφορεί στην αγορά το γάλα μακράς διάρκειας.
Επειδή όμως κυβέρνηση δεν είναι μόνο το υπουργείο Ανάπτυξης και επειδή τα γραπτά μένουν μπορούμε εύκολα να θυμηθούμε τι έλεγε πριν ακριβώς ένα χρόνο από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης όταν απάντησε σε σχετική ερώτηση.
«Συμμερίζομαι απόλυτα τις προσπάθειες του Υπουργείου Ανάπτυξης για μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος στο ράφι, γιατί είναι υπερβολική σε σύγκριση με τις άλλες χώρες. Πράγματι υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά του γάλακτος. Όμως, θέλω και από το Βήμα της Βουλής να τονίσω ότι όσο είμαι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν θα συναινέσω στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, εάν δεν πειστώ ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι υψηλές οι τιμές».
Και φυσικά δεν ήταν μόνο η συγκεκριμένη δήλωση που έκανε ενάντια στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης της διάρκειας του γάλακτος αφού ο κ. Χαρακόπουλος σε συνάντησή του τον Οκτώβριο του 2012 σε συνάντηση με τους αγελαδοτρόφους έλεγε: «Η απόφαση για επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος θα συνιστούσε χαριστική βολή για τον κλάδο των αγελαδοτρόφων και θα οδηγούσε στην καταστροφή χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων»
Τότε ο κ.Χαρακόπουλος θύμιζε πως για την κυβέρνηση η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής είναι προτεραιότητα στη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας για ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο.
«Αν για την υψηλή τιμή του φρέσκου γάλακτος ευθύνεται η διάρκεια ζωής των 5 ημερών, τότε το μακράς διάρκειας γάλα δεν θα ήταν ακριβότερο στο ράφι όπως συμβαίνει σήμερα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως άλλες είναι οι στρεβλώσεις στην αγορά γάλακτος στις οποίες θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της η πολιτεία, για να μην είναι η τελική τιμή του γάλακτος στο ράφι σχεδόν τριπλάσια από την τιμή παραγωγού.
Συμπλήρωσε επίσης πως ακόμα και όταν οι τιμές παραγωγού του νωπού γάλακτος έπεφταν, οι τιμές στο ράφι παρέμεναν σταθερές και ενίοτε αυξάνονταν. «Το κράτος», κατέληξε, «οφείλει να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να αποκαταστήσει την ισορροπία και να εξασφαλίσει τους όρους λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού».
Τώρα τι γίνεται άραγε και άνοιξε πάλι η συζήτηση ή μήπως το αλαλούμ που υπάρχει στην κυβέρνηση με άλλα να λέει ο ένας και άλλα ο άλλος κυβερνητικός παράγοντας έχει την πλήρη έκφραση στο γάλα;
Πότε θα καταλάβουν επιτέλους ότι με καταστροφικές πολιτικές δεν θα βοηθήσουν τον καταναλωτή και πότε επιτέλους θα χτυπήσουν πραγματικά τα καρτέλ σε πάρα πολλά προϊόντα;
Γιάννης Παιδής