Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ

Ναι με αποστάσεις από τη ΝΕ Λάρισας της ΔΗΜΑΡ στην πρόταση ανασυγκρότησης

kentroarΟι στόχοι της πρωτοβουλίας των 58 για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς και τη συμμετοχή ενός νέου πολιτικού σχήματος που θα καλύπτει το χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στις ευρωεκλογές του Μαΐου, παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στη Λάρισα.

Κεντρικοί εισηγητές στην εκδήλωση ήταν το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Αθηνά Δρέττα, ο Ορέστης Καλογήρου, καθηγητής στο ΑΠΘ και μέλος της συντονιστικής επιτροπής της «Δυναμικής Ελλάδας» και οι Λαρισαίες Λία Γκουντρουμπή και Φανή Αγορίτσα.

Η κ. Δρέττα υποστήριξε ότι η υπόθεση της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη γιατί δεν μπορεί να προκύψει από  συγκόλληση παλαιών κομμάτων.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι το νέο σχήμα θα πρέπει να συμβάλει στην εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που θα περιλαμβάνει αλλαγή στις δομές του κράτους και θα προτείνει ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος.

Ο κ. Καλογήρου υποστήριξε ότι το στοίχημα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης είναι να εκπονήσει το σχέδιο της επόμενης μέρας που θα βγάλει τη χώρα από την παρατεταμένη κρίση.

Μάλιστα σημείωσε ότι η κεντροαριστερά οφείλει να δώσει ιδεολογική και πολιτική μάχη απέναντι στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την εκπόνηση κυβερνητικού προγράμματος με βασικούς άξονες τη διοικητική ανασυγκρότηση, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

Αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του για δίκαιη λιτότητα με δίκαιο φορολογικό σύστημα που προφανώς περιλαμβάνει τη φιλοσοφία και του νέου σχήματος.

Τέλος τόνισε ότι το νέο κεντροαριστερό σχήμα θα πρέπει να συμπορευτεί με  το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και με όλες τις πολιτικές κινήσεις και συλλογικότητες, αλλά κυρίως με τους πολίτες.

Από την πλευρά τους οι κ.κ. Γκουντρουμπή και Αγορίτσα εξήγησαν τους λόγους συμμετοχής τους στην πρωτοβουλία των «58» κάνοντας λόγο για αναγκαιότητα ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της συγκέντρωσης αναγνώστηκε η επιστολή της Ν.Ε. Λάρισας της ΔΗΜΑΡ, που φαίνεται ότι στηρίζει την ιδέα ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς.

Η επιστολή της ΔΗΜΑΡ

Στην επιστολή της ΝΕ Λάρισας της ΔΗΜΑΡ αναφέρονται τα εξής:

“Κατ’ αρχή να σας ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση σας. Λόγω, όμως, της αυριανής έναρξης των εργασιών του 2ου συνεδρίου του κόμματός μας, δεν μας δίνεται, δυστυχώς, η δυνατότητα να παραβρεθούμε στη σημερινή σας συγκέντρωση. Παρ’ όλα αυτά κι επειδή πιστεύουμε, πως η συγκρότηση αυτού του πολιτικού χώρου είναι αναγκαία για τον τόπο κι έχει διατυπωθεί αυτό σ’ όλες τις αποφάσεις της Κεντρικής μας Επιτροπής, θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστές τις απόψεις μας σχετικά με τα πολιτικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει.

• Ο πολιτικός αυτός χώρος θα πρέπει να στοχεύει να συμπεριλάβει όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους πολίτες που κινούνται στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας και αντιμάχονται τον παλαιοκομματισμό, τον συντηρητισμό και το λαϊκισμό.

• Η συγκρότηση του χώρου αυτού δεν μπορεί να γίνει με φθαρμένα υλικά, με πρόσωπα που συνέπραξαν, ώστε να δημιουργηθεί το μεταπολιτευτικό, πελατειακό κράτος, φέρουν την ευθύνη για τη σημερινή οικονομική κρίση και η παρουσία τους είναι εμβληματική της πολιτικής φθοράς και της αναξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου.

• Ο πολιτικός αυτός πόλος πρέπει να διακηρύξει ευθαρσώς τις θέσεις του:

– Ότι η χώρα έχει ανάγκη από μεγάλες και βαθειές  μεταρρυθμίσεις με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική συνοχή. Και στο όνομα των μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να γίνει δεκτή οποιαδήποτε νεοφιλελεύθερη παρέκκλιση, που πολλαπλασιάζει τις οικονομικές ανισότητες και οδηγεί στην κατάρρευση των κοινωνικών κατακτήσεων.

–  Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να οδηγηθεί με ταχύτερους ρυθμούς στην οικονομική και πολιτική της ολοκλήρωση, επιδιώκοντας το ριζικό μετασχηματισμό των τρόπων παραγωγής και του μοντέλου ανάπτυξης, και στοχεύοντας σε μια μεταεθνική Ευρώπη.

– Ότι η οικονομική ανάπτυξη περνά, κυρίως, μέσα από την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

–  Τέλος ότι θεωρεί ως απαραίτητους στόχους τη διεύρυνση της δημοκρατίας, την ενίσχυση των πολιτειακών και δημοκρατικών θεσμών, στην ανόρθωση της αξιοπιστίας του κοινοβουλίου, τη στήριξη μιας πραγματικής και ανεξάρτητης  αυτοδιοίκησης, τις συνταγματικές ελευθερίες, την υπεράσπιση της έννοιας του δημόσιου αγαθού, την πλήρη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

• Πιστεύουμε, πως οι εποχές των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και των κομματικών  ηγεμονισμών έχουν παρέλθει. Μια νέα κουλτούρα πολιτικών συνεργασιών έχει αρχίσει να εμφανίζεται στην πολιτική σκηνή. Και σ’ αυτή τη νέα εποχή ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού πρέπει να προβάλει με σθένος και σοβαρότητα συγκεκριμένες λύσεις και να διατυπώσει συγκροτημένες πολιτικές προτάσεις που  θα εμπνέουν σιγουριά και βεβαιότητα.

Μεταφέροντας, έτσι, τις δικές μας αγωνίες κι εκφράζοντας την ευχή να παν όλα καλά ελπίζουμε ότι θα βρεθούμε σε επόμενες συναντήσεις”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ