ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ YELLOWSTONE, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ

Το τόσο τεράστιο είναι αυτό το ηφαίστειο, έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Μέχρι τώρα τουλάχιστον. Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα ανακοίνωσαν στη φθινοπωρινή Σύνοδο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο, ότι ο θάλαμος μάγματος του Yellowstone είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα…

Πρόκειται για ένα υπόγειο σπήλαιο έκτασης περίπου 89 επί 32 χιλιόμετρα που περιέχει μεταξύ 125 και 185 δισεκατομμυρίων κυβικών χιλιόμετρων λιωμένο πέτρωμα.

Αν εκραγεί θα εξαλείψει την Αμερική – και θα υπάρξουν τεράστιες επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου περιγράφουν την ανακάλυψή τους ως «εκπληκτική».

Ο καθηγητής Bob Smith δήλωσε στο BBC: “Έχουμε εργαστεί εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, και πάντα πίστευα ότι θα είναι μεγαλύτερο … αλλά αυτό που βρήκαμε είναι εκπληκτικό.”

Η έρευνα αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για την εκτίμηση της πραγματικής απειλής που το λιωμένο θηρίο αποτελεί.

Η Έκρηξη «προ των πυλών»

Από την ανάλυση των πετρωμάτων και των στρωμάτων από ιζήματα, οι επιστήμονες λένε ότι μια άλλη έκρηξη είναι προ των πυλών – τουλάχιστον σύμφωνα με τα γεωλογικά στάνταρντ.

Φαίνεται ότι το super ηφαίστειο εκρήγνυται περίπου μία φορά κάθε 700.000 χρόνια.

Τρεις τέτοιες εκρήξεις είναι γνωστές: Μια ήταν πριν 2,1 εκατομμύρια χρόνια. Μια άλλη ήταν πριν 1,3 εκατομμύρια χρόνια. Η πιο πρόσφατη έγινε πριν 640,0000 χρόνια

BigBang

Λοιπόν, τι θα συμβεί αν το Yellowstone εκραγεί;

Κάτι σαν τον Αρμαγεδώνα.

Δείγματα εδάφους αποκαλύπτουν ότι την τελευταία φορά που συνέβη το σύνολο της Βόρειας Αμερικής πνίγηκε από την τέφρα. Η ροή της λάβας ήταν μεγάλη.

Το λιωμένο πέτρωμα απλώθηκε εκατοντάδες μίλια μακριά, και είχε πολλά μίλια πάχος.

Ήταν τόση η έκταση του καπνού και του σύννεφου από συντρίμμια που δημιουργήθηκαν από την έκρηξη, που το κλίμα όλου του κόσμου επηρεάστηκε για αρκετούς αιώνες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ