Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Με λιγότερο από ένα μήνα πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Σότσι, οι Ρώσοι αξιωματούχοι βάζουν τις τελευταίες πινελιές σε αυτό που λένε ότι θα είναι η μεγαλύτερη Ολυμπιακή Ασφάλεια στην ιστορία…

Μετά από την έξαρση των δολοφονικών τρομοκρατικών επιθέσεων στην περιοχή, οι αρχές αναπτύσσουν υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό επιτήρησης και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στο Σότσι, την πόλη που θα φιλοξενήσει τους αγώνες στη Μαύρη Θάλασσα.

Το Σότσι είναι μοναδικό ανάμεσα στις πόλεις που έχουν φιλοξενήσει Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, επειδή έχει το ήπιο κλίμα ενός παραθαλάσσιου θέρετρου, αλλά απέχει λιγότερο από μια ώρα από τα χιονισμένα βουνά του Βόρειου Καυκάσου.

Ωστόσο, η ορεινή περιοχή είναι επίσης το σπίτι μουσουλμανικών εθνοτικών ομάδων που έχουν μια μακρά ιστορία σύγκρουσης με τη Μόσχα, και που χρονολογείται από τις αποικιακές μάχες της ρωσικής αυτοκρατορίας, μέχρι τους πολέμους στην Τσετσενία τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ο ενδεχόμενος κίνδυνος της διεξαγωγής των Ολυμπιακών κοντά σε μια εμπόλεμη ζώνη φάνηκε τον περασμένο μήνα, όταν επίθεση καμικάζι στην πόλη Volgograd άφησε 34 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Με τα ηλεκτρονικά προγράμματα παρακολούθησης η ρωσικής κυβέρνηση θα παρακολουθεί κάθε e-mail, κάθε κοινωνικό μήνυμα των μέσων ενημέρωσης και κάθε τηλεφώνημα που θα γίνεται κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Επίσης θα γίνονται περιπολίες ένστολων Κοζάκων οι οποίοι θα έχουν την εξουσία να σταματήσουν τους επισκέπτες και να ελέγξουν τις ταυτότητές τους.

Σύμφωνα όμως με τον Andrei Soldatov, εμπειρογνώμονα ασφάλειας «Δεν έχει σημασία πόσα στρατεύματα θα αναπτύξουν. Αν δεν έχουν κατάρτιση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εμπειρία και, το σημαντικότερο, καλή πληροφόρηση σχετικά με τους αντάρτες, οι εισβολείς θα είναι σε θέση να γλιστρήσουν μέσα.»

NPR

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ