ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΦΟΥΣΚΑΛΕΣ, ΤΥΦΛΩΣΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟ

Μοιάζει με ένα κανονικό δέντρο, αλλά το Manchineel μπορεί να σας σκοτώσει. Τα πάντα σ΄αυτό είναι εξαιρετικά τοξικά. Αν αγγίξετε τα φύλλα του, θα προκαλέσει «μια ισχυρή αλλεργική δερματίτιδα.» Αν μείνετε κάτω από το φύλλωμά του, ενώ βρέχει, το νερό θα προκαλέσει φουσκάλες οπουδήποτε σας αγγίζει. Γίνεται και χειρότερο…

Δεν μπορείτε να κάψετε το ξύλο του Manchineel επειδή ο καπνός θα προκαλέσει προσωρινή ή ακόμη και μόνιμη τύφλωση. Και αν φάτε ένα από τα μήλα του, μπορεί να πεθάνετε. Αν και δεν υπάρχουν σύγχρονα ιατρικά αρχεία για θανάτους, υπάρχουν αναφορές για θανάτους σε ιστορικά αρχεία. Στην πραγματικότητα, ο Χριστόφορος Κολόμβος το ονάμασε “manzanita de la muerte” ή «μικρό μήλο του θανάτου». Τα συμπτώματα δηλητηρίασης είναι φρικτά:

Η κατάποση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή γαστρεντερίτιδα με αιμορραγία, σοκ, βακτηριακή επιμόλυνση, και στένωση αεραγωγών λόγω οιδήματος.

Οι αυτόχθονες φυλές της Καραϊβικής χρησιμοποιούσαν το χυμό του Manchineel για τα δηλητηριώδη βέλη τους και για να μολύνουν τα αποθέματα νερού των εχθρών τους.

Αν πάτε για διακοπές στη Φλόριντα, τις Μπαχάμες, την Καραϊβική, την Κεντρική Αμερική, τη βόρεια ή τη Νότια Αμερική, αποφύγετε να πάτε οπουδήποτε κοντά σε αυτά τα δέντρα, τα οποία επισημαίνονται με μια κόκκινη ταινία ή σταυρό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ