ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ανακοίνωση – παρουσίαση του απολογισμού στο πλαίσιο της κοινωνικής λογοδοσίας

logotΈχοντας αισίως συμπληρώσει τον 1ο χρόνο λειτουργίας τους στη Λάρισα, οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Δήμου Λαρισαίων, που  αποτελούνται από το Γραφείο Διαμεσολάβησης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Συσσίτιο, το Κοινωνικό Φαρμακείο,  το Δημοτικό Λαχανόκηπο και  την Τράπεζα Χρόνου προβαίνουν στη δημοσίευση της κοινωνικής λογοδοσίας τους.

Στη Λάρισα, οι Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας λειτουργούν από την Εθελοντική Ανθρωπιστική Δράση «ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΝΙΑ» και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης «ΘΕΣΙΣ» σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων και την Αντιδημαρχία Κοινωνικών Δράσεων με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εν λόγω δομές αποτελούν μέρος του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, που ήδη λειτουργεί σε 67 Δήμους όλης  της χώρας και έχει ως στόχο να συμβάλλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φτώχειας  μέσω ενός συνόλου ενεργειών και ομογενοποιημένων υπηρεσιών  προς τους συμπολίτες μας που χρίζουν βοηθείας, παρέχοντάς τους υποστήριξη στις καθημερινές τους ανάγκες με διαφάνεια, αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Για το λόγο αυτό οι Κοινωνικές Δομές παρέχουν στους συμπολίτες μας εκτός από υλική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσα από τους εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς που βρίσκονται στις δομές με στόχο την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης και πληροφόρησης, την κοινωνική ενδυνάμωση και την ενθάρρυνση της επανένταξής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Για τους 12 πρώτους μήνες λειτουργίας τους οι  Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας εξυπηρέτησαν 604 συμπολίτες μας. Από αυτούς οι 553 ήταν άνεργοι που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες του γραφείου διαμεσολάβησης, της τράπεζας χρόνου και του δημοτικού λαχανόκηπου ενώ οι 327 που είναι άποροι χρησιμοποίησαν όλες τις δομές στο σύνολό τους.

Αναλυτικότερα:

  • Το Γραφείο Διαμεσολάβησης επισκέφθηκαν 604 συμπολίτες μας στους οποίους παρασχέθηκαν υπηρεσίες ενημέρωσης και πληροφόρησης αναφορικά με τις Κοινωνικές Δομές καθώς και υπηρεσίες διευκόλυνσης στην επικοινωνία με άλλους φορείς σε θέματα που αφορούν την υγεία και την εργασία τους.  Σε 327 απόρους δόθηκε πρόσβαση στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και στο Κοινωνικό Συσσίτιο, 231 ανασφάλιστοι συμπολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Φαρμακείο ενώ όλοι στο σύνολό τους μπορούν πλέον να ανταλλάσουν προϊόντα και υπηρεσίες μέσα από την Τράπεζα Χρόνου, να  ενταχθούν στο Δημοτικό Λαχανόκηπο και να υποστηρίζονται από το Γραφείο Διαμεσολάβησης.
  • 238 άποροι συμπολίτες μας πραγματοποίησαν 801 συναλλαγές με το Κοινωνικό Παντοπωλείο σε είδη ένδυσης, οπωροκηπευτικά,  τρόφιμα και είδη παντοπωλείου. Το όλο εγχείρημα ενίσχυσαν 175 προμηθευτές -ιδιώτες και επιχειρήσεις- με 1.946 προμήθειες που αντιστοιχούν σε 54.467 προϊόντα συνολικής αξίας 76.564€.
  • Αντίστοιχα, στο Κοινωνικό Συσσίτιο παρασκευάστηκαν 17.448 γεύματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη σίτιση 120 απόρων και 138 προστατευόμενων μελών. Ο αριθμός των χορηγών άγγιξε τους 247 και οι πραγματοποιηθείσες χορηγίες ανήλθαν στις 1.531.  Συνολικά στο Κοινωνικό Συσσίτιο χορηγήθηκαν 15.54 τόνοι τροφίμων (ρύζι, όσπρια, λαχανικά, είδη αρτοποιείου κλπ) και 25.115 τεμάχια (γαλακτοκομικά, αυγά, πίτες κλπ) για τη σίτιση των απόρων συμπολιτών μας.
  • Στο Κοινωνικό Φαρμακείο εξυπηρετήθηκαν 127 ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που πραγματοποίησαν 370 συναλλαγές 17.078 φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων συνολικής αξίας 10.013 €. Ταυτόχρονα, το Κοινωνικό Φαρμακείο προμήθευσαν 352 προμηθευτές με 164.375 φάρμακα και παραφαρμακευτικά προϊόντα.
  • Στο Δημοτικό Λαχανόκηπο έχοντας παραχωρηθεί 102 εκτάσεις γης σε ισάριθμους ανέργους και απόρους, παρήχθησαν 2.558 κιλά οπωροκηπευτικών προϊόντων, εκ των οποίων τα 1.316 κιλά παραχωρήθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για την κάλυψη των αναγκών των συμπολιτών μας που εξυπηρετούνται από την εν λόγω δομή ενώ η υπόλοιπη παραγωγή χρησιμοποιήθηκε για βιοποριστικούς σκοπούς των καλλιεργητών.
  • Τέλος, η Τράπεζα Χρόνου, μετά και από το 3ο Ανταλλακτικό Παζάρι της που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Δεκέμβριο, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να εξασφαλίσουν χωρίς χρήματα αλλά με ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα) προϊόντα και υπηρεσίες που χρειάζονται, αριθμεί πλέον 477 χρήστες και διαθέτει 30.371 ΤΕΜ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Λαρισαίοι δείχνουν να αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο το θεσμό της ανταλλακτικής οικονομίας πραγματοποιώντας την περίοδο αναφοράς 2.722 συναλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών, έχοντας καταχωρήσει 332 αγγελίες.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια σημαντικοί αρωγοί και υποστηρικτές μας υπήρξαν πλήθος χορηγών επιχειρήσεων και ιδιωτών που δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους  συνέβαλλαν ουσιαστικά στη στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων συμπολιτών μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ