ΑΠΟ ΤΑ ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ1Από τα ιστορικά Αμπελάκια, την έδρα του πρώτου συνεταιρισμού στον κόσμο, ανακοινώνει την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014, ακριβώς τρεις μήνες πριν τις εκλογές, την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία στην περιφέρεια Θεσσαλίας ο νυν περιφερειάρχης, αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, η επιλογή αυτή του κ. Κ. Αγοραστού εμπεριέχει ισχυρούς συμβολισμούς εκπέμποντας προς την κοινωνία της Θεσσαλίας τα εξής μηνύματα:

*Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας.

Στα Αμπελάκια ιδρύθηκε πριν 236 χρόνια, το  1778, ο πρώτος συνεταιρισμός στον κόσμο, με την ονομασία «Κοινή Συντροφία και Αδελφότης των Αμπελακίων» που έφθασε να αριθμεί 6.000 μέλη και πέτυχε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

«Η ισχύς εν τη ενώσει. Αυτό που συνειδητοποίησαν και εφάρμοσαν στην πράξη οι πρόγονοί μας, καλούμαστε να υλοποιήσουμε και εμείς σήμερα για να πετύχουμε εξίσου θετικά αποτελέσματα και να βγάλουμε μια ώρα γρηγορότερα την πατρίδα μας από την κρίση», αναμένεται να τονίσει στην ομιλία του).

*Μήνυμα εξωστρέφειας και καινοτομίας.

Οι Αμπελακιώτες πέτυχαν για τρεις κυρίως λόγους:

-Είχαν ποιοτικό και καινοτομικό προϊόν (κόκκινο νήμα εξαιρετικής ποιότητας και προσεγμένης επεξεργασίας).

-Η παραγωγή τους ήταν καθετοποιημένη και αποκόμιζαν αυτοί την προστιθέμενη αξία.

-Οι προσανατολισμοί τους ήταν καθαρά εξαγωγικοί και πωλούσαν το προϊόν τους στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και της Μικράς Ασίας μέσω και των 17 υποκαταστημάτων που διατηρούσε ο συνεταιρισμός σε σημαντικές πόλεις – αγορές.

«Ο συνεταιρισμός των Αμπελακίων μας δείχνει τον δρόμο. Μόνο με καθετοποίηση της παραγωγής, ποιότητα, καινοτομία και εξωστρέφεια μπορούν τα προϊόντα της Θεσσαλίας μας να ξανακερδίσουν τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές», πρόκειται να υπογραμμίσει ο κ. Κ. Αγοραστός αναδεικνύοντας την συμβολή της περιφέρειας στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας κατά την πρώτη θητεία της και θέτοντας τις προτεραιότητές της για την δεύτερη.

*Μήνυμα αλληλεγγύης, κοινωνικής δικαιοσύνης και υπευθυνότητας.

Ο συνεταιρισμός δεν ασχολούνταν μόνο με την παραγωγή και την πώληση των προϊόντων του αλλά, ταυτόχρονα, ανέπτυσσε σημαντικό κοινωνικό έργο και χρηματοδοτούσε την κατασκευή και λειτουργία υποδομών και υπηρεσιών όπως δρόμοι, σχολεία, ιατρεία.

«Ο στόχος μας είναι διπλός:

-Δίκαιο μέρισμα για την Θεσσαλία από την ανάπτυξη της χώρας μας.

-Δίκαιο μερίδιο για κάθε Θεσσαλό από την πρόοδο του τόπου μας», πρόκειται να επισημάνει ο κ. Κ. Αγοραστός επαναβεβαιώνοντας ότι για την περιφέρεια Θεσσαλίας, εκτός από τη συμβολή της στην ανάπτυξη, αποτελεί «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» η στήριξη της κοινωνίας και ιδίως των πιο ευάλωτων στρωμάτων.

*Μήνυμα για την ανεξίτηλη αξία της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού.

Οι Αμπελακιώτες αξιοποίησαν τα κέρδη τους και καλλιέργησαν τα γράμματα, τις τέχνες, την αρχιτεκτονική.

Επιλέγοντας να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του από τα Αμπελάκια, ο κ. Κ. Αγοραστός τονίζει ακριβώς τη σπουδαιότητα που αποδίδει στην παιδεία, τον πολιτισμό, την παράδοση.

*Μήνυμα ισοπολιτείας και ισόρροπης ανάπτυξης.

Το 2010 είχε επιλέξει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του από τα ορεινά της Καρδίτσας. Φέτος επιλέγει τα Αμπελάκια. Κοινός άξονας που συνδέει τις δύο αυτές επιλογές του κ. Κ. Αγοραστού είναι αφ’ ενός η προσήλωσή του στις αρχές της ισοπολιτείας και της ισόρροπης ανάπτυξης ολόκληρης της περιφέρειας κι αφ’ ετέρου πως η υποψηφιότητά του προέρχεται από την κοινωνία και απευθύνεται στην κοινωνία.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com