ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

Έντονες ανησυχίες για την ασφάλεια των φαρμάκων που παράγονται στην Ινδία, διατυπώνουν οι αμερικανικές αρχές, μετά από σειρά περιστατικών με νοθευμένα σκευάσματα…

και παραποιημένα αποτελέσματα δοκιμών.

Η Επίτροπος Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών, Δρ Μάργκαρετ Χάμπουργκ, έφτασε στην Ινδία αυτή την εβδομάδα, για να εκφράσει τις ανησυχίες αυτές, στην κυβέρνηση της χώρας.

Η φαρμακευτική βιομηχανία της Ινδίας προμηθεύει το 40% των γενόσημων φαρμάκων που καταναλώνονται στις ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί πραγματοποιούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε ινδικά φαρμακευτικά φυτά, χρηματοδοτώντας τις επιθεωρήσεις τους από τα περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, που εισπράττονται από τις κατασκευαστές γενόσημων, στο πλαίσιο σχετικού νόμου του 2012 για τους σκοπούς του ελέγχου ποιότητας.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, οι ερευνητές επιθεώρησαν 160 ινδικά φαρμακευτικά φυτά, το περασμένο έτος, τρεις φορές περισσότερα από το 2009. Οι αυξημένοι έλεγχοι οδήγησαν σε πληθώρα νέων κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των μισών προειδοποιητικών επιστολών που απεστάλησαν πέρυσι στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Οι αυξημένοι έλεγχοι των Αμερικανών έχει ήδη κοστίσει ακριβά στις ινδικές εταιρείες – η Ranbaxy, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φαρμάκων της Ινδίας, ομολόγησε την ενοχή της για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλήρωσε 500 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο, το περασμένο έτος, το μεγαλύτερο που επιβάλλεται ποτέ σε εταιρεία γενόσημων φαρμάκων.

Θάνατοι βρεφών από φάρμακα χωρίς δραστική ουσία

Η φαρμακευτική βιομηχανία της Ινδίας είναι ένα από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς πυλώνες της χώρας, με εξαγωγές 15 δισ. δολαρίων ετησίως και μερικά από τα εργοστάσιά της είναι παγκόσμιας κλάσης, σχεδόν εφάμιλλα με τα αντίστοιχα της Δύση. Αλλά, ωστόσο, παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις στον έλεγχο ποιότητας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι ένα στα πέντε φάρμακα που παράγονται στην Ινδία είναι προϊόν απομίμησης. Μια έρευνα του 2010 στα φαρμακεία του Δελχί, διαπίστωσε ότι 12% των δειγμάτων ήταν πλαστά.

Τα πλαστά φάρμακα σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο στο Κασμίρ, είναι πλέον ύποπτα για εκατοντάδες θανάτους βρεφών τα τελευταία χρόνια. Ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιβιοτικό, βρέθηκε να μην περιέχει κανένα δραστικό συστατικό, μετά από τυχαία δοκιμή σε ένα κρατικό εργαστήριο. Η δοκιμή κρατήθηκε μυστική για σχεδόν ένα χρόνο, ενώ περίπου 100.000 άχρηστα χάπια συνέχισαν να διανέμονται.

Περισσότερες δοκιμές στα φάρμακα του νοσοκομείου, εντόπισαν δεκάδες άλλα σκευάσματα που ήταν υποβαθμισμένα, συμπεριλαμβανομένου ενός κρίσιμου ενδοφλέβιου αντιβιοτικού που χρησιμοποιείται σε άρρωστα βρέφη.

Οι έρευνες για τους θανάτους συνεχίζονται, αλλά οι καταδικαστικές αποφάσεις των παραχαρακτών φαρμάκων στην Ινδία είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Σε μια άλλη περίπτωση, το Ινστιτούτο Καρκίνου Ουγκάντα στην Καμπάλα, σταμάτησε να αγοράζει ινδικά φάρμακα κατά του καρκίνου, τον Ιούλιο του 2011, όταν διαπίστωσε ότι είχε λάβει παρτίδες φαρμάκων που αποδείχθηκαν πλαστά και ανενεργά.

Οι γιατροί άρχισαν να έχουν υποψίες, όταν οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία δεν παρουσίασαν καμία από τις αναμενόμενες αντιδράσεις, ούτε καμία από τις συνήθεις παρενέργειες. Εργαστηριακές δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι τα φάρμακα ήταν πλαστά και το ινστιτούτο υπολογίζει αυτό συνέβη με το 20% των φαρμάκων που αγόρασε το 2011.

Ανησυχίες και για την Κίνα

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις και αρχές ανησυχούν εξίσου για την ποιότητα των φαρμάκων που προέρχονται από την Κίνα, αλλά οι προσπάθειες για την αύξηση των επιθεωρήσεων εκεί, έχουν αποτύχει μέχρι σήμερα, λόγω της άρνησης της κινεζικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει τόσο εξαρτημένες από τις κινεζικές εισαγωγές, ώστε είναι πιθανόν να μην είναι σε θέση να κάνουν πολλά ενάντια στην κινεζική άρνηση. Τα κρίσιμα συστατικά για σχεδόν όλα τα αντιβιοτικά, στεροειδή και πολλά άλλα φάρμακα, παράγονται τώρα αποκλειστικά στην Κίνα.

directnews.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ