Σε επιφυλακή βρίσκεται η ελληνική επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με θέματα τεχνολογίας και Διαδικτύου εξαιτίας του νέου επικίνδυνου «παιχνιδιού» που γίνεται μανία σε πολλές χώρες του πλανήτη και έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερα νεαρά άτομα μεταξύ 19 και 22 ετών από υπερβολική κατανάλωση ποτών στην Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία…
Πρόκειται για το neknomination το οποίο προτρέπει σε μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε συνδυασμό με μια άλλη παράτολμη δραστηριότητα. Ουσιαστικά αυτός που συμμετέχει, αφού καταναλώσει πολύ αλκοόλ καλείται να κάνει πράξεις σε κατάσταση μέθης, όπως το να βγάλει τα ρούχα του μέσα σε ένα… σούπερ μάρκετ ή να πηδήξει από γέφυρα σε ένα παγωμένο ποτάμι κ.λπ.
Η πράξη αυτή αποτυπώνεται σε ένα βίντεο λίγων λεπτών, το οποίο ο χρήστης κοινοποιεί στο Διαδίκτυο προσκαλώντας ταυτόχρονα έναν επόμενο χρήστη, στον οποίο δίνει το… χρίσμα (nominate) να συνεχίσει την αλυσίδα του παιχνιδιού εντός 24 ωρών. Αν και το παιχνίδι δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ελλάδα, οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, δεδομένου ότι η διάδοση αυτών των πρακτικών είναι ραγδαία μέσω Ιντερνετ.
Στο Facebook
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η σελίδα neknominate στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο Facebook έχει μέσα σε λίγες ημέρες σχεδόν 35.000 likes, ενώ χιλιάδες θετικές ψήφους συγκεντρώνουν και αντίστοιχες σελίδες σε άλλες χώρες. Σε ένα από τα βίντεο μάλιστα που έχουν «ανέβει» σε μία από αυτές τις σελίδες εμφανίζεται ένας νέος ο οποίος γεμίζει την μπανιέρα του με βότκα και μετά την πίνει.
Το νέο επικίνδυνο «παιχνίδι» ξεκίνησε από τη μακρινή Αυστραλία, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε και στην Ευρώπη και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές κυρίως μεταξύ των σπουδαστών στη Βρετανία και την Ιρλανδία.
«Είναι αστείο. Oλοι όσοι ξέρω και το έχουν κάνει, το έκαναν επειδή το βρήκαν διασκεδαστικό και δεν αισθάνθηκαν καμία πίεση. Αν είχαν καταπιεστεί, δεν θα το είχαν κάνει. Είναι μια διασκέδαση τις βαρετές νύχτες» ανέφερε μια φοιτήτρια στη βρετανική «Telegraph». «Ευτυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε καμία σχετική καταγγελία ή αναφορά για ανάλογο περιστατικό στη χώρα μας. Γνωρίζουμε όμως το φαινόμενο και παρακολουθούμε την εξέλιξή του» επισημαίνει στο «Εθνος» ο Γιώργος Κορμάς, επιστημονικός συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
Αυτό το οποίο φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς παγκοσμίως είναι η ραγδαία ταχύτητα εξάπλωσης του παιχνιδιού αλλά και η… διαφήμισή του μεταξύ των χρηστών των κοινωνικών δικτύων, που αποτελούν πια τα πιο δημοφιλή μέσα επικοινωνίας μεταξύ των νέων ανθρώπων. Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι στηρίζεται αποκλειστικά στην κατάχρηση τόσο του αλκοόλ όσο και του Διαδικτύου.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όλοι οι επιστήμονες του κλάδου συστήνουν συνετή χρήση του Ιντερνετ και έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων εθισμού στο Διαδίκτυο.
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ethnos.gr