Ένας νέος σύμμαχος στο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, βρέθηκε στο πλευρό των επιστημόνων: η μυρωδιά των πεύκων…
Οι δυνατές οσμές χάρη στις πτητικές οργανικές ουσίες που αναδίδουν τα πεύκα και γενικότερα τα κωνοφόρα δέντρα, μετατρέπονται σε αερολύματα και νέφη σωματιδίων πάνω από τα δάση. Αυτό διευκολύνει το σχηματισμό κανονικών νεφών στον ουρανό και την παρεμπόδιση της ηλιακής ακτινοβολίας να φθάσει στο έδαφος, καθώς αντανακλάται πίσω στο διάστημα.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τα αερολύματα έναν από τους «μεγάλους αγνώστους» για την κλιματική αλλαγή. Η νέα μελέτη στο πεδίο της ατμοσφαιρικής χημείας παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα χημικό μηχανισμό στον αέρα, μέσω του οποίου τα δάση κωνοφόρων αποτελούν «όπλο» για τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Οι ερευνητές από τη Γερμανία, τη Φιλανδία, τη Δανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Μίκαελ Εν του πανεπιστημίου του Ελσίνκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν ότι σε πολλές δασικές περιοχές παρατηρούνται νέφη σωματιδίων να σχηματίζονται πάνω από τα δέντρα, σαν έχουν έλθει από το πουθενά.
Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια υποψιάζονται ότι τα αέρια που εκλύονται από τα πεύκα, μπορούν να σχηματίσουν αερομεταφερόμενα στερεά ή υγρά σωματίδια μεγέθους ενός έως 100 νανομέτρων (δισεκατομυριοστών του μέτρου), τα οποία αντανακλούν τις προσπίπτουσες ηλιακές ακτίνες και, παράλληλα, αποτελούν τους πυρήνες για τη συμπύκνωση των υδρατμών και τον σχηματισμό των νεφών της βροχής.
Η νέα έρευνα, που έγινε σε αρκτικά φιλανδικά πευκοδάση και συνδυάστηκε με προσομοιώσεις σε υπολογιστές στο γερμανικό ερευνητικό κέντρο Julich, έδειξαν ότι ένα αρωματικό μόριο που εκλύεται από κάποιο πεύκο, συνδυάζεται με το όζον της ατμόσφαιρας, παράγοντας ελεύθερες ρίζες, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν νέα μόρια οξυγόνου. Αυτά τα νέα μεγαλύτερα μόρια οξυγόνου συμπυκνώνονται σε μικρά σωματίδια στερεάς ή υγρής κατάστασης και είναι τόσα πολλά, που τελικά επιδρούν στο κλίμα θετικά μέσω της δημιουργίας νεφών. Εκτιμάται ότι οι μυρωδιές των πεύκων ευθύνονται περίπου για τις μισές από τις συνολικές εκπομπές αερολυμάτων από ένα δάσος κωνοφόρων.
Καθώς τα δέντρα εκλύουν πολύ περισσότερες τέτοιες αρωματικές ουσίες, όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αυτό θα αποτελεί «φρένο» κατά της κλιματικής αλλαγής, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Όπως πάντως είπαν οι ερευνητές, μένει να αποδειχτεί στο μέλλον κατά πόσο όντως οι μυρωδιές των δέντρων θα αποτελέσουν αποτελεσματική «ασπίδα». Πάντως τα επιστημονικά κλιματολογικά μοντέλα θα γίνουν πλέον πιο ακριβή.
enet.gr