ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

καρναβΕίμαι ένα γνήσιο Τυρναβιτάκι και ζω το καρναβάλι του Τυρνάβου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ποια Πάτρα έλεγα, Τυρναβάρα! Χρόνια τώρα έβλεπα διάφορα, άλλοτε κορόιδευα, άλλοτε θαύμαζα, αλλά πάντα ήξερα ότι τις Απόκριες όλα επιτρέπονται. Με κάποιο τρόπο επικρατούσε μια μαγική ατμόσφαιρα κεφιού η οποία δυστυχώς με το πέρασμα του χρόνου διαβρώθηκε. Μολύνθηκε.

Και φτάνει η ώρα αγαπητοί μου, βρίσκομαι ανάμεσα στον κόσμο στην άκρη του δρόμου και περίμενα να αρχίσει η παρέλαση. Περνάει η βασίλισσα του καρναβαλιού. Η περίφημη! Αυτή για την οποία έδιναν και έπαιρναν τα άρθρα στο φατσοβιβλίο και στα μπλογκς! Ίσως η ωραιότερη των τελευταίων χρόνων έλεγαν ΚΑΙ με μυαλό και άποψη.

Και μετά τη βασίλισσα περνάει το πρώτο άρμα, το δεύτερο, το τρίτο με ένα κενό 10-15 λεπτών το καθένα μεταξύ τους πράγμα που σε έκανε να λες, τελείωσε? Να φύγω να πάω να πιω ποτό και να κουνήσω ξέφρενα το κορμί μου?

Κάνοντας φιλότιμες προσπάθειες να κρατήσω το κέφι μου, καθώς η εμφανής ανοργανωσιά επικρατούσε στα πάντα κυριολεκτικά, άρχισε να χαλάει η διάθεση μου ένας ημιμεθυσμένος νεαρός πάνω σε μηχανάκι της κακιάς ώρας που μάρσαρε μανιωδώς με την εξάτμιση γυρισμένη στα μούτρα μου. Αφού κατάπια και τα καυσαέρια του χωρίς να παραπονεθώ και ενώ η αστυνομία καμάρωνε άπραγη, ξαφνικά βλέπω μπροστά μου ένα κοτόπουλο να τρέχει πανικόβλητο. Ω ναι κοτόπουλο. Βλέπω μετά να έρχεται από το βάθος ένα άρμα το οποίο μετέφερε κλουβιά με κότες. Ζωντανές κότες.

Και τη στιγμή που έφτασαν στο δημαρχείο απ έξω άρχισαν να πετάνε μπάλες με άχυρα! Ξέρετε, άχυρα, απ’ αυτά που παίρνουν εύκολα φωτιά?? Και όταν τους τελείωσαν τα άχυρα άρχισαν να πετάνε κότες. Τις έπιαναν από τα πόδια τις στριφογυρνούσαν και τις πετούσαν ψηλά στον αέρα. Έσκαγαν τα έρμα τα ζωντανά σαν τα καρπούζια στην άσφαλτο ή ανάμεσα στο πλήθος, έτρεχαν αλαφιασμένα, φοβισμένα. Είδα ένα νεαρό από το γκρουπ, το οποίο να αναφέρω ήταν του χωριού εν ονόματι Δαμάσι και ανήκει στην περιφέρεια του Τυρνάβου, να έχει μια δόλια κότα και να παριστάνει ότι κάνει σεξ μαζί της, ένας άλλος την κρατούσε από τα πόδια και ενώ χόρευε την έριχνε με δύναμη όπου έβρισκε.

Δεν πίστευα στα μάτια μου! Είδα έναν από τους εκφωνητές να επιτίθεται σε έναν από τους καρναβαλιστές του ίδιου γκρουπ που κρατούσε ένα κοτόπουλο. Έγινε καυγάς μεταξύ μερικών. Παρακολουθούσα με το στόμα ανοιχτό το αποτρόπαιο και αηδιαστικό θέαμα και με απορία ρίχνω το βλέμμα μου στη σειρά των επίσημων προσώπων με την προδιάθεση ότι θα τους έβλεπα να αποδοκιμάζουν όσα συνέβαιναν μπροστά στα μάτια τους έστω και αθόρυβα. Κούνια που με κούναγε. Τους φάνηκε αστείο! Τόσο αστείο που αγνόησαν και όσους αντέδρασαν σ’ αυτό που είδαν!

Και εδώ έρχομαι να πω ότι απορώ! Απορώ πραγματικά! Είδα το δήμαρχο να γελάει! Είναι δικηγόρος απ΄ότι ξέρω και θυμάμαι από ένα παλαιότερο άρθρο που είχα διαβάσει έλεγε και ξαναέλεγε ότι είναι δικηγόρος και ότι ξέρει καλά τους νόμους. Νύχτα το πήρες το πτυχίο σου κύριε δήμαρχε? Γιατί επίσης θυμάμαι μαρτυρία συμπολίτη να σε καταγγέλλει ως αυτόν που απαγόρευσε βάσει νόμου να κάνει βόλτα το σκύλο του σε πάρκο!

Δε μπορείς να δηλώνεις λοιπόν περίτρανα ότι ο δήμος έχει αποδείξει τα “φιλοζωικά του αισθήματα” κατά τη θητεία σου ως δήμαρχος. Δε σε υποχρεώνει κανένας να λυπηθείς τα κοτόπουλα κύριε δήμαρχε αλλά υποχρεούσαι να πάρεις θέση όταν μπροστά στα μάτια σου καταπατώνται νόμοι τους οποίους ενίοτε ισχυρίζεσαι περήφανα ότι ξέρεις! Έστω να βάλεις κάποιον να σταματήσει τους απολίτιστους νεαρούς εκείνη τη στιγμή θα ήταν το λιγότερο που θα μπορούσες να κάνεις για να φανείς τουλάχιστον αντάξιος των αξιωμάτων που ορκίστηκες να αναλάβεις με τιμιότητα και δικαιοσύνη. Γιατί οι ψήφοι σου για να πάρεις την αφράτη σου θεσούλα δεν ήρθαν μόνο από εκείνους που δεν τους ένοιαξε το γεγονός αλλά και από άλλους που έχουν ανώτερο ψυχικό επίπεδο και ξέρουν να καταδικάζουν άμεσα τέτοια γεγονότα.

Καμία ελπίδα. Άπραγοι όλοι. Κουνώντας το κεφάλι μου με απελπισία, βλέπω την ξανθιά κοπέλα δίπλα στον περιχαρή μας δήμαρχο να γελάει και εκείνη. Αλλά με νάζι και χάρη! Long live the queen! Να χαρώ εγώ! Θαμπωμένη φαίνεται από την ωραιοπάθειά της η κυρία βασίλισσα, ξέχασε τα ποιήματα που είχε μάθει να λέει στις προεόρτιες συνεντεύξεις της και αφέθηκε να γελάει στο θέαμα του βασανισμού ζώων μπροστά στα μάτια της. Εγώ διάβαζα για μια κοπέλα με μυαλό και άποψη στα άρθρα ρε αδερφέ! Άλλη μας έστειλαν;! Και πάνω που μας είχατε πείσει κύρια βασίλισσα ότι δεν είστε μια καλοβαμμένη γλάστρα όπως παρουσίαζαν τις προηγούμενες βασίλισσες μπροστά στη δική σας σπινθηροβόλα και ταλαντούχα αν μη τι άλλο προσωπικότητα. Βάλατε τα δυνατά σας πάντως, η προσπάθεια μετράει.

Ήθελα να ‘ξερα αν ποτέ βρείτε χρόνο να απολογηθείτε για την απαράδεκτη αντίδρασή σας.. Καθώς όπως κατάλαβα έχουν προτεραιότητα οι φωτογραφίες σας στο φατσοβιβλίο με υποψήφιους και μη. Καλώς η κακώς κληθήκατε να αντιπροσωπεύσετε την πόλη σας στο φετινό καρναβάλι το οποίο δυστυχώς παρακολούθησε και κόσμος εκτός Τυρνάβου , και εφόσον βρεθήκατε μάρτυρας σε τέτοια κατακριτέα σκηνικά θα έπρεπε να δώσετε το σωστό παράδειγμα και να αντιδράσετε αντί να ενδιαφέρεστε μόνο πώς να μας επιδείξετε τα κάλλη σας.

Και ενώ λοιπόν προσπαθούσα να συνέλθω από το σοκ με τα κακοποιημένα κοτόπουλα και τις ανύπαρκτες αντιδράσεις των υπευθύνων , και να εγκλιματιστώ πάλι στους ρυθμούς της σάμπα, βλέπω ένα άρμα να γέρνει, να σπάει στα πλάγια και τα δυο νεαρά παιδιά που επέβαιναν να πέφτουν από τα 4 μέτρα ύψος. Μου κόβεται το αίμα, είπα να μην πλησιάσω, να μείνω πίσω γιατί είχε ήδη πολύ κόσμο. Άντε να κάνεις καλά όμως τόσα περίεργα άτομα που είχαν πέσει πάνω από το ένα εκ των το δύο παιδιών που είχε χτυπήσει σοβαρά, γεμάτοι περιέργεια να δούνε πως είναι ένα παιδί που έχει πέσει με το κεφάλι στην άσφαλτο από 4 μέτρα ύψος. Είναι αυτές οι στιγμές που απορείς πόσο άμυαλοι και αμόρφωτοι μπορούν να γίνουν οι άνθρωποι, να βάζουν την περιέργεια τους πάνω από τη ζωή ενός άλλου.

Ένα πλήθος γύρω από το χτυπημένο παιδί όχι για να βοηθήσει κάπως, αλλά απλά για να δει τι και πώς έγινε. Θεατές που εμπόδιζαν το έργο διάσωσης. Σκέψεις διαπερνούσαν το μυαλό μου, δε βρέθηκε κάποιος να του πει να κατέβει γιατί ήταν πολύ ψηλά; Αυτός που έφτιαξε το άρμα έστω δεν προειδοποίησε για το πόσους ήταν σχεδιασμένο να αντέχει? Κάποιος δεν πρέπει να αναλάβει ευθύνες τελοσπάντων? Κανένας έλεγχος! Έχω παρελάσει στο Τυρναβίτικο καρναβάλι και για να μην κοροϊδευόμαστε, ποτέ δεν είδα κανέναν να έρχεται να ελέγχει τα άρματα στα οποία ανεβαίναμε. Θεωρούσα πάντα ότι ανεβαίναμε όπου θέλαμε με δική μας ευθύνη.

Εκτός των άλλων, η φετινή εξέδρα των επισήμων πρέπει να είχε αόρατο συρματόπλεγμα ρε παιδί μου! Ότι κι αν γινότανε δε κουνιότανε κανένας από εκεί πάνω!!! Σκότωναν πτηνά, έπεσε άνθρωπος από άρμα, αυτοί εκεί! Μη σκίσουν το καλσόν! Μην τύχει και τους χάσει η κάμερα και ο φακός!

Εγώ που λέτε βγήκα να δω την παρέλαση όπως κάθε χρόνο και να περάσω καλά. Δυστυχώς όμως αποτύχατε κύριοι διοργανωτές. Σκέτη, ωμή αποτυχία. Σταθήκατε θεατές της αποτυχίας σας και μείνατε άπραγοι. Τελικά ούτε για τα πανηγύρια δεν είστε. Σας μιλάει απλά ένας φιλήσυχος πολίτης που βγήκε να δει την παρέλαση του καρναβαλιού και κατέληξε με βιασμένη την ψυχική του ηρεμία! Τώρα αν κάποιος θεωρεί ότι τον αδίκησα με τα λεγόμενα μου, ας βρει τρόπο να εκφραστεί! Εύχομαι μόνο να αποδοθεί γρήγορα δικαιοσύνη για την κακοποίηση των πτηνών και να τιμωρηθεί κάθε αρμόδιος που δε προέβλεψε και που αδιαφόρησε για το συμβάν, καθώς και γρήγορη ανάρρωση στον άτυχο καρναβαλιστή που τραυματίστηκε.

Μια αναγνώστρια

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ