ΕΝΑΣ ΦΘΗΝΟΣ, ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΙΛΤΡΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ: ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΑΔΙ

xylem-filterΜια ομάδα επιστημόνων εξέτασε πόσο καλά το ξύλωμα του πεύκου φιλτράρει το νερό (ξύλωμα είναι ο ιστός που αποτελείται από επιμήκεις σωλήνες μέσω των οποίων το νερό και οι διαλυμένες ουσίες μεταφέρονται από τις ρίζες στα φύλλα των φυτών). Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό PLoS ONE, είναι πολύ ελπιδοφόρα…

“Η διήθηση με χρήση τριών διαφορετικών φίλτρων ξυλώματος έδειξαν σχεδόν πλήρη απόρριψη των βακτηρίων,” πιάνοντας τουλάχιστον το 99,9% των βακτηρίων, έγραψαν οι συντάκτες της μελέτης.

Τα φίλτρα ξυλώματος που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη, έπιασαν σχεδόν όλα τα σωματίδια μεγαλύτερα από 100 νανόμετρα σε διάμετρο. Οι μικρότερες ιοί αναμένεται να περνούν, αλλά η έρευνα δείχνει ότι άλλα είδη ξύλου με μικρότερους πόρους θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για να φιλτράρονται και αυτά τα παθογόνα. Το πεύκο χρησιμοποιήθηκε σε αυτό το πείραμα δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της διατομής του αποτελείται από το ξυλώδες μέρος, κάνοντάς το μια πιο εφικτή επιλογή.

Για να κάνετε ένα φίλτρο, το μόνο που χρειάζεται είναι να αφαιρέσετε το φλοιό από ένα κλαδί πεύκου, να το βάλετε σε ένα σωλήνα, και να σφραγίσετε τις  οπές μεταξύ κλαδιού και σωλήνα με εποξική κόλλα. Στη συνέχεια, η πίεση πρέπει να βελτιστοποιηθεί, πράγμα που είναι λίγο πιο περίπλοκο. Αλλά από τη στιγμή που θα λειτουργήσει, το κάθε κλαδί-φίλτρο θα καθαρίζει 4 λίτρα νερού την ημέρα, αρκετό για ένα άτομο.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ